//

Тижневий огляд: Папа і Апостольський Престіл (22.04 – 28.04.)

Понеділок. У понеділок вранці в Домі св. Марти Святіший Отець Франциск відправив Літургію. В проповіді Папа вказав на те, що єдиною дорогою і дверима до Царства Божого є Ісус. Папа Франциск зазначив, що в середовищі християн існують ті, хто свідомо чи несвідомо робить вигляд, що входить до «стада», але насправді «краде славу Ісуса, хоче власної слави», на подобу фарисеїв. За словами Папи, щоб увійти у двері, треба бути смиренним, бідним і справедливим.

 

У понеділок, 22 квітня, виповнилося 40 років відтоді, як отець Хорхе Берґольйо, теперішній Папа Франциск, склав урочисту чернечу професію (довічні обіти) в Товаристві Ісуса.

 

Політики Венесуели миттєво відреагували на заклик Папи щодо припинення насильства у країні та про діалог між владою і опозицією. Президент і лідер опозиції погодилися зі Святішим Отцем. «Разом з  Папою будемо просити Христа Спасителя і св. Франциска Ассизького, щоб їхні благословення захистили народ  і настав мир», – написав президент Венесуели Ніколас Мадуро у своєму «Твіттері».

 

Вівторок. 23 квітня, коли Католицька Церква відзначає за григоріянським календарем літургійний спомин Святого Юрія, мученика, припадають іменини Святішого Отця Франциска, бо ім’я Юрій іспанською мовою звучить як Хорхе. З нагоди іменин за традицією, підтвердженою Папою Франциском, 23 квітня є у Ватикані вихідним днем. Відсвяткував Папа свої іменини відправою Святої Літургії в Паолінській каплиці у Ватикані разом із кардиналами, які служать та проживають у Римі. Коментуючи літургійні читання, Святіший Отець підкреслив, що саме тоді, коли почались переслідування, розквітла місійність Церкви. Папа згадав слова Папи Павла VІ про те, що є суперечливою абсурдною роздвоєністю прагнути жити з Христом без Церкви, йти за Ісусом поза Церквою, любити Ісуса без Церкви. Закінчуючи проповідь, Святіший Отець закликав просити в Господа апостольської ревності, яка спонукує прямувати вперед, несучи Христове ім’я в лоні Святої Матері Церкви, яка, за словами святого Ігнатія Лойолі, є «єрархічною і вселенською».

 

Святіший Отець скерував своє вітання учасникам Національного Євхаристійного конгресу в Коста-Ріці. Він проходить на тему: «Євхаристія: Хліб Життя для нашого народу». Папа запросив віруючих до зміцнення молитовного життя, ставлячи Євхаристію в центрі християнської спільноти, щоб таким чином дати новий імпульс до кращого проголошення Євангелія.

 

Вже скоро Папа Франциск стане ціллю нападів. Саме тому Понтифік потребує підтримки і молитви всіх людей доброї волі. Про це говорить кардинал Вальтер Каспер, колишній глава ватиканської дикастерії у справах екуменізму.

 

Середа.Вранці 24 квітня під час Літургії в Домі Святої Марти Папа Франциск сказав, що приріст церкви добра річ, але він також може наштовхнути до того, щоб іти на певні компроміси, заключати договори, задля того, щоб залучати якомога більше членів. «Натомість, шлях, який Ісус обрав для Своєї Церкви, є іншим: це шлях труднощів, дорога хреста, переслідувань... І це спонукає нас задуматися: чим же ж є ця Церква?» святіший Отець пояснив: «Церква розпочинається там, у серці Отця, Якому прийшла ця ідея. Не знаю, чи Отець мав якусь ідею: Він має любов. Він розпочав цю історію любові, настільки довгу історію любові, що простяглася через всі часи і ще не скінчилася. Ми, жінки і чоловіки Церкви, стоїмо посеред довгої історії любові: кожен з нас є ланкою цього ланцюга любові. І якщо ми цього не зрозуміємо, ми нічого не розуміємо про те, чим є Церква».

 

Катехиза загальної аудієнції минулої середи була присвячена роздумам про другий прихід Христа. Святіший Отець роздумав над трьома притчами, в яких Ісус говорив про останні часи: про десять дів, про таланти і про Страшний суд. Притча про дів говорить нам про «час очікування», в якому ми якраз живемо. «Наречений – це Господь, і час очікування Його пришестя – це віра, яку Він нам дарує, всім нам, милостиво і терпляче, до Свого останнього пришестя; цей час неспання; час, впродовж якого ми повинні тримати запаленими світильники віри, надії і любові, тримати серце відкритим до добра, до краси і до істини. Життя християн, що заснули, сумне, в ньому немає щастя. Християнин повинен бути щасливим, він повинен бути радістю Ісуса! Не спімо!», - пояснив Папа. Друга притча, про таланти, змушує задуматися про дари, отримані від Бога і про Його повернення. Святіший Отець ствердив, що той, хто закопує свої таланти не є християнин. «Він не вдячний Господу за все, що Він йому подарував! Це говорить нам про те, що очікування повернення Господа є часом дії – ми живемо в час дії – часом, коли потрібно змусити дари Бога приносити плоди, не для нас самих, але для Нього, для Церкви, для інших. І особливо, в цей час кризи, сьогодні, важливо не замикатися в собі, зариваючи свої таланти, свої духовні, інтелектуальні, матеріальні багатства, все те, що дав нам Господь, але розкритися, бути солідарними, бути уважними до інших.» Нарешті, кілька слів про уривок про Страшний суд, в якому описується друге пришестя Господа, коли Він буде судити всіх людей, живих і мертвих. Ця притча говорить нам про те, що Бог буде судити нас по нашій любові, по тому, як ми любили Його в наших братах, особливо в найбільш слабких і нужденних. Звичайно, ми завжди повинні пам’ятати про те, що ми виправдані, спасенні благодаттю, безкорисливою любов’ю Бога, Який завжди нас випереджає у Своїй милості; ми самі не можемо нічого. «Від нас вимагається довіритися Йому, відповідати дару Його любові добрим життям, що складається з вчинків, рухомих вірою і любов’ю», - зауважив Понтифік. В кінці аудієнції Папа закликав молитись за мир у Сирії.

 

В середу о. Федеріко Ломбарді провів брифінг, на якому повідомив, що наразі подорож до Ріо-де-Жанейро на Всесвітній День Молоді єдина запланована закордонна поїздка Папи Франциска на 2013 рік. Отець Ломбарді також зазначив, що він не виключає можливості, що ще цього року побачить світ перша енцикліка Папи Франциска.

 

Четвер. Під час ранкової Літургії в четвер Папа вказав на те, що Господь перебуває зі всіма, хто звіщає Євангеліє «і це повинно додавати християнам великодушності. Боязкий християнин – це непорозуміння: великодушність є властивістю християнського покликання – завжди більше і більше, завжди вперед». Християнин «звіщає Євангеліє більше своїм свідченням, ніж словом», – наголосив проповідник, додаючи, що Євангеліє від святого Марка закінчується «прекрасною фразою» про те, що Господь «утверджував слово знаками, які Його супроводжували». «Коли ми йдемо вперед з цією великодушністю, але також з цим смиренням, коли не лякаємося великих речей, цього розлогого горизонту, але приймаємо і малі речі – покору, щоденну любов – Господь утверджує слово».

 

25 квітня Папа Франциск прийняв на аудієнції членів Ради Єпископатів Латинської Америки (Celam). Під час зустрічі єрархи поінформували Святішого Отця про пастирські програми Конференцій єпископів континенту, присвячених напрямкам діяльності Церкви.

 

Цього ж дня Святіший Отець прийняв на приватній аудієнції знаменитого аргентинського футболіста Хав'єра Санеті з сім'єю.

 

На ім’я Блаженнішого Святослава (Шевчука) надійшов лист від Святішого Отця Франциска. В листі Папа поручив УГКЦ опіці Пресвятої Діви Марії та попросив про молитву за нього та за служіння, «яке Господь мені доручив».

 

Пресі стало відомо, що Святіший Отець Франциск звернувся до свого давнього знайомого шевця з Аргентини з проханням полагодити його старі черевики. Проте швець вирішив все-таки запропонувати Папі пару нових черевиків.

 

У пресі з’явився лист Папи до Президента Аргентини Крістіни Фернандес де Кіршнер. У своєму листі Святіший Отець згадує «тих, хто при владі, щоб у своєму служінні шукали найліпших союзників і невпинно працювали, щоб зміцнити злагоду, діалог та примирення; дітей, які мають право жити в світі, повному гідності та цінностей, які відповідають гідності людини; подружжя, щоби мали можливість зміцнювати сім'ї у розумінні та вірності щодо життя».

 

П’ятниця. Зранку 26 квітня на проповіді під час Служби Божої в резиденції Святої Марти, Папа Франциск запропонував присутнім призадуматись над прочитаними під час Святої Літургії словами Ісуса Христа: «Нехай не тривожиться серце ваше». Папа також заохотив застановитись над тим, що ж означають слова: «Йду приготувати вам місце»? «Усе християнське життя – це діло Ісуса, Святого Духа над тим, щоб приготувати нам місце, приготувати наші очі для того, щоб бачити», – наголосив Папа Франциск. Вселенський Архиєрей наголосив, що під час нашої життєвої мандрівки Господь приготовляє наші серця випробуваннями, радостями, тривогами і добрими речами.

 

В п’ятницю на приватній аудієнції Папа Франциск прийняв кардинала Франческо Коккопальмеріо, главу Папської Ради інтерпретації законодавчих текстів.

 

Субота. Святіший Отець Франциск прийняв на приватній аудієнції президента Республіки Мадагаскар Андрі Нірина Радуеліна.

 

Маронітський Патріярх Антіохії, кардинал Бешара Бутрос Раї, під час свого пастирського візиту до Аргентини отримав дозвіл відвідати квартиру Архиєпископа Буенос-Айреса, в якій донедавна жив нинішній Папа.

 

27 квітня ввечері Держсекретар Ватикану кардинал Тарчізіо Бертоне очолив св.Літургію у Ватиканській базиліці св. Петра, під час якої уділив єпископські свячення трьом новим Апостольським Нунціям: Етторе Балестрера з Італії, Міхаелю Банаху із США і Браяну Удайгве з Камеруну. Вони будуть дипломатичними представниками Святого Престолу в Колумбії, Папуа-Нова Гвінея і в Беніні

 

Неділя. 28 квітня Святіший Отець очолив Святу Месу на площі св. Петра, під час якої уділив Святу Тайну Миропомазання 44 католикам з різних кінців світу. Папа звернувся із закликом до тих, хто отримує Миропомазання: «Залишайтеся стійкими на дорозі віри, з непохитною надією на Господа. Ось де секрет нашого шляху! Він додає нам відваги іти проти течії. Молоде, добре послухай: іти проти течії приносить користь серцю, але вимагає відваги, а Бог дає нам цю відвагу». За словами Святішого Отця, не існує таких труднощів, страждань, непорозумінь, які повинні нас лякати, якщо ми перебуватимемо в єдності з Богом.

 

Перед молитвою «Царице Неба» Папа сказав: «я б хотів довірити Богородиці усіх, хто прийняв Миропомазання і всіх вас. Пресвята Діва вчить нас, що значить жити у Святому Дусі і що значить прийняти новизну Бога у наше життя. Вона зачала Ісуса Святим Духом, і кожен християнин, кожен з нас покликаний прийняти Слово Боже, прийняти в себе Ісуса і потім нести Його всім.»

 

В неділю Папа написав нове повідомлення в «Твіттері»: «Прошу єднатися зі мною в молитві за жертви трагедії в Даці, Бангладеш, щоб Господь послав утішення та силу їхнім родинам».

 

Напередодні 47-го Всесвітнього дня засобів масової комунікації, що відзначається у неділю 12 травня, голова Папської Ради з засобів масової комунікації звернув увагу на значення соціальних мереж в місії Церкви. На думку ватиканського єрарха, важливим є перебування священиків у соціальних медіа. Але вони, звичайно, повинні зберегти свою ідентичність у мережі і проводити пастирську роботу.

 

Оперна співачка з Аргентини Хайді Дабусті назвала Папу Франциска справжнім знавцем класичної музики та опери.

 

Радимо ознайомитись:

 

Викладач згадує свого учня – Хорхе Маріо Бергольйо.

Кардинал Торан відкрив невідомі факти понтифікату Бенедикта XVI.