//

Представник Святого Престолу здивований реакцією Банку Італії

Директор Бюро фінансової інформації Святого Престолу Рене Брульхарт заявив, що не розуміє, чому Банк Італії з 1 січня заблокував платежі кредитними картками в Державі Ватикан. Десятки тисяч туристів з цієї причини змушені платити тільки готівкою для входу в ватиканські музеї, що викликає незручності. Термінали обслуговує італійська філія німецького "Deutsche Bank", де свій рахунок має Інститут релігійних справ (Ватиканський банк).


Виключення терміналів Банк Італії мотивував тим, що оскільки Ватикан не входить в Європейський Союз, він не отримує необхідної інформації про рух грошей на ватиканській території. У разі банківської діяльності Інституту релігійних справ немає можливості використовувати спрощену систему керування, яка застосовується в банках ЄС, які можуть не інформувати про імена клієнтів, від імені яких ці операції виконуються, пояснив Банк Італії. Таким чином, італійський центральний банк хоче знати більше про кінцевих одержувачів сум, які проходять через термінали в Ватикані. Парадоксально, проте, що після закриття терміналів, всі платежі продовжують виконуватися готівкою і ніхто не висуває подібних вимог, зауважує французька "La Croix".


Треба відзначити, що Святий Престол пройшов 4 липня 2012 третій етап оцінки законодавства щодо боротьби з відмиванням грошей, зробленої "Moneyval". Святим Престолом виконуються "9 з 16 ключових рекомендацій", і тому його діяльність "не підлягає жодним обмеженням з боку будь-якої країни чи міжнародної організації", - зауважив Рене Брульхарт. Жодна країна не прийняла таких заходів, додав він. Після укладення угоди в 2012 р. щодо прозорості фінансових операцій з Бельгією та Іспанією, ведуться переговори з більш ніж 20 іншими країнами, повідомив фінансист.


Чому Банк Італії суворіший, ніж "Moneyval"? - Запитує керівник Бюро фінансової інформації Святого Престолу. Він зазначає, що Ватикан хоче стати членом "Групи Еґмонт" - міжнародної мережі обміну фінансовою інформацією, в яку входить 130 країн світу.


За матеріалами: http://be.radiovaticana.va