//

В'єтнам: Католицька диверсія

9 січня Народний Суд у Нге Ан у В'єтнамі прийняв рішення у справі 14 осіб, серед яких 12 католиків, заарештованих наприкінці 2011 року за звинуваченням у підривній діяльності.


Як повідомляє wiara.pl, під час дводенного процесу три особи були засуджені до 13 років позбавлення волі. Решта були засуджені до тюремного ув'язнення від 3 до 8 років. Спочатку активістам опозиції загрожувала смертна кара.

 

Захисники заявили в суді, що обвинувачені діяли на благо суспільства, інформуючи про корупцію серед політиків, а також що їхніх клієнтів піддавали тортурам і змушували зізнатися у тому, чого вони не скоювали. Група католиків, які не змогли потрапити до зали суду, назвали цей процес аморальним. Особи, які стежили за провадженням також зазначили, що це є кульмінацією політики Прем'єр-міністра В'єтнаму Нгуєн Тан Дунга, який бореться з опозицією, активною в Інтернеті.

 

"Ці активісти невпинно виступали за соціальну справедливість, займалися громадянською журналістикою, брали участь у мирних демонстраціях проти китайської інтервенції у В'єтнамі", – йдеться в заяві організації Viet Tan, з якою пов'язані засуджені. Viet Tan базується у Вашингтоні та працює на благо демократії у В'єтнамі, комуністична влада якого вважає її терористичною організацією, хоча уряд США заявив, що не бачить у діяльності цієї організації жодних ознак насильства.

 

11 осіб із засуджених були залучені до процесу підготовки звернення до Організації Об'єднаних Націй щодо довільних затримань. Оновлене звернення подав американський професор Алан Вайнер, який підкреслив погіршення становища опозиціонерів у В'єтнамі.