//

Ватиканський астроном: на шляху з євангельськими мудрецями

 "Найцінніший автограф написаний на зоряному небі і в глибині наших сердець", - зазначив на сторінках "L'Osservatore Romano" глава Ватиканської обсерваторії о. Хосе Фунес. У статті, приуроченій до свята Богоявлення, священик розповів про діяльність установи, яку він очолює. На його думку, робота Ватиканської обсерваторії близька до тієї, яку робили євангельські мудреці, котрі, побачивши на небі зірку, з далеких країв відправилися до Вифлеєму, щоб вітати новонародженого Христа.

 

"Церква ще продовжує йти з мудрецями нашого часу. Наша місія, як ватиканських астрономів, полягає в тому, щоб іти разом з мудрецями всіх епох. Разом з нашими колегами астрономами ми беремо участь у складних дослідженнях, ентузіазмі і радості наукових відкриттів", - підкреслив о. Фунес.


За словами  священика, на цьому шляху не виключається можливість йти поза перспективи науки. "Таким чином астроном, що вивчає зірки, може справедливо запитати, чому існує всесвіт з мільярдів галактик, а не пустир. Саме такого типу питання підштовхнули мудреців встати на добрий шлях ", - зазначив ватиканський учений. Він також звернув увагу на те, що наука не може дати відповіді на всі питання щодо всесвіту: наприклад на ті,  які стосуються його змісту та мети, або ворожості або дружелюбності всесвіту до людини. "Ці відкриті питання є  відправною точкою для проголошення віри і оновленої катехизації створіння", - сказав єзуїт.


О. Фунес зазначив, що в наш час, коли особливо важко шукати сенс власного існування або критично дивитися на щоденну реальність, віруючі покликані йти разом з тими, хто не розуміє значення загальної історії та своєї власної. Вони покликані слухати про проблеми цих людей, тому що тільки після того цього можливо відкрити їм сенс Писання.


За матеріалами: http://be.radiovaticana.va