//

Слова Папи вказують на небезпеку для економіки

 Великий резонанс у ЗМІ знайшли слова Бенедикта XVI, сказані з нагоди Всесвітнього дня миру, який відзначали 1 січня. Папа говорив про напруженість у світі, тероризм, кримінал і соціальну несправедливість. Тим часом Папа засудив "нерегульований фінансовий капіталізм".

 

За словами італійського економіста Альберта Квадро Курціо, слова Бенедикта XVI вказують на "дуже велику небезпеку", як для соціальної сфери так і для самої економіки. "Економіка складається з двох великих компонентів, крім найголовнішого компонента - людини, яка через роботу реалізує саму себе у творчій діяльності в певному комунітарному контексті. Перший компонент, це реальна економіка, яка виражається у виробництві, індустрії, сільському господарстві, а також у сфері послуг. Інший компонент - це банківська і фінансова економіка. У кращій з можливих ситуації, банківська і фінансова економіка підпорядковані реальній: перша не є незалежною сферою, в якій здійснюється швидкий заробіток грошей через певні фінансові операції", - розповів Альберто Курціо.

 

За словами економіста, якщо порушується цей зв'язок між фінансово-банківською та реальною економікою (яка виражається в економії на інвестиціях, фінансуванні реальної економіки, зайнятості, економічному розвитку), є негативні ефекти, на зразок тих, які ми бачимо сьогодні.

 

Він зазначив, що слова Папи припинити "напруженість і протистояння, викликане нерівністю між багатими і бідними", закликають до турботи про людей і суспільство. За словами Альберта Курціо, Бенедикт XVI закликає не до рівності комуністичного типу, але до раціональної справедливості.


За матеріалами http://be.radiovaticana.va