//

Отець Ломбарді заявляє про «неадекватну» реакцію італійських ЗМІ на Послання Папи на Всесвітній День миру 2013 року

 Обширний відгук у всіх частинах світу викликало оприлюднене днями Послання Папи Бенедикта XVI на Всесвітній День Миру 2013 року: ЗМІ підкреслюють у своїх репортажах насамперед заклик Бенедикта XVI змінити економічну модель, оскільки сучасна модель фінансового капіталізму зневажає соціальні права, приводячи до зростаючої прірви між багатими і бідними.


Отець Федеріко Ломбарді прокоментував сприйняття Послання Папи італійцями: на його думку, в Італії мас-медіа «зобразили» зовсім інше послання.


Чи не вперше настільки важливий і змістовний документ представлений багатьма частково й перекручено. І це сталося через невелику фразу, що стосується погляду на шлюб між чоловіком і жінкою, який радикальним чином відрізняється від інших форм співжиття. Цим зауваженням Папа підтверджує те, що очевидно для людського розуму і відноситься до головних принципів коректного бачення людської особистості і суспільства, в число яких входить також захист людського життя. Як відомо, Церква невпинно проголошує ці принципи, що зневажаються у багатьох країнах. Так що неадекватній реакції ЗМІ не варто дивуватися. Вона складається більше з криків, ніж з міркувань, - констатує отець Ломбарді, - неначе погрожуючи тим, хто має намір вільно і відкрито підтримувати цей світогляд на суспільній арені.


Ця реакція затемнює багато важливих аспектів Послання Бенедикта XVI, що відрізняється крайньою актуальністю та силою.


Святіший Отець пише: «Ідеології радикального лібералізму і технократії намагаються вселити переконання, що економічного зростання слід домагатися навіть ціною ерозії соціальної функції держави та мереж солідарності громадянського суспільства, а також соціальних прав та обов'язків. Однак слід вважати, що ці права і обов'язки є основоположними для повного здійснення інших, починаючи з громадянських і політичних».


«Праця, - констатує Папа, - і належне визнання юридичного статусу трудящих не оцінюється відповідним чином, оскільки економічний розвиток залежить нібито насамперед від повної свободи ринків. Таким чином, праця розглядається як непостійна залежна величина в економічних і фінансових механізмах».


На противагу цим механізмам Бенедикт XVI пропонує нову модель економіки: «Щоб вийти з нинішньої фінансової та економічної кризи, - яка має своїм наслідком зростання нерівності, - необхідні люди, групи, інститути, які заохочували б життя, сприяючи творчим здібностям людини, щоб навіть криза могла стати можливістю для розпізнавання і нової економічної моделі. Переважаюча в останні десятиліття модель висувала як постулат максимізацію прибутку і споживання, в дусі індивідуалізму та егоїзму, оцінюючи людей лише за їхньою здатністю відповідати вимогам конкуренції».

 


Папа пише про необхідність «політики індустріального та сільськогосподарського розвитку, яка дбала б про соціальний прогрес і про універсалізацію правової і демократичної держави». Помічаючи, що тема продовольчої безпеки знову стала центральною в порядку денному міжнародної політики через кризи, пов'язані з безвідповідальною поведінкою економічних діячів і з недостатнім контролем, Папа закликає миротворців "трудитися разом в дусі солідарності, починаючи з місцевого рівня до міжнародного, з метою створити умови для хліборобів, особливо в невеликих сільських господарствах, щоб вони могли вести свою діяльність гідно і стабільно з точки зору соціального, економічного та навколишнього середовища».

 

За матеріалами http://ru.radiovaticana.va