//

Бенедикт XVI: Любов, справедливість та чесність, як запорука суспільного добробуту

«Справедливість та любов не суперечать одна одній, але обидвоє необхідні та доповнюють одна одну», – сказав Папа Бенедикт XVI перед проказуванням молитви «Ангел Господній» у неділю, 16 грудня 2012 року. Промовляючи до понад десяти тисяч прочан, що зібралися на площі Святого Петра у Ватикані, між якими було багато дітей, Святіший Отець знову говорив про святого Івана Христителя, адже про нього згадує літургія третьої неділі Адвенту.

 

До Христового Предтечі приходили люди та, відповідаючи на його заклики до навернення, запитували, що мають робити? Звертаючись до натовпу, святий Іван сказав: «Хто має дві одежі, нехай дасть тому, що не має. А хто має харч, нехай так само зробить». «Тут можемо побачити, – зазначив Бенедикт XVI, – критерій справедливості, натхнений любов’ю. Справедливість вимагає долати порушення рівноваги між тим, хто має в надлишку, та тими, кому не вистачає необхідного; любов же спонукує бути уважним до іншої людини, виходити назустріч її потребам, замість того, щоб шукати оправдань для того, щоб захищати особисті інтереси». Отож, справедливість та любов не суперечать одна одній, адже навіть у «найсправедливішому суспільстві завжди буде потрібна любов», оскільки завжди існуватимуть ситуації матеріальних потреб.

 

Наступна відповідь стосувалася митарів, що збирали податки для римлян, а тому зневажалися народом. Але також і тому, що часто зловживали своїм становищем, щоб красти. Христилель, як зауважив Папа, не вимагає від них змінити професію, чи щось більше від того, що вже приписано. «Пророк, – сказав він, – не вимагає іменем Бога чинити виняткові жести, але, насамперед, чесного виконання своїх обов’язків. Першим кроком до вічного життя завжди є виконування заповідей; в даному випадку – сьомої: не кради».

 

Третя ж відповідь Предтечі звернена до солдатів, які також мають в руках певну владу, а тому – також і спокусу нею зловживати. І до них звернений заклик до чесності та пошани до інших: «Нікому кривди не чиніть, фальшиво не доносьте і вдовольняйтесь вашою платнею». І ця вказівка, за словами Святішого Отця, стосується кожного, особливо тих, на кому лежить більша відповідальність.

 

У цьому контексті Бенедикт XVI звернув увагу на вражаючу конкретність слів Івана Христителя: «В час, коли Бог судитиме нас за нашими ділами, то саме в поведінці слід показати, що ми йшли за Його волею». Ось чому, за словами Папи, вказівки Предтечі завжди актуальні, і «навіть у нашому настільки складному світі справи виглядали би набагато краще, якщо б кожен дотримувався цих правил». З цього випливає заклик до молитви до Пресвятої Богородиці, щоб допомогла нам «приготуватися до Різдва, приносячи добрі плоди навернення».

 

Після проказування молитви «Ангел Господній» у неділю, 16 грудня 2012 р., Святіший Отець подякував римським сім’ям, які відкрили свої домівки для учасників молодіжного паломництва, що відбудеться наприкінці грудня. «Дорогі брати й сестри, – сказав він, – від 28 грудня до 2 січня у Римі відбуватиметься всеєвропейська зустріч молоді, організована спільнотою з Тезе. Дякую сім’ям, які згідно з римською традицією гостинності виявили готовність прийняти цю молодь до своїх домівок. Оскільки, Богу дякувати, запити перевищують очікування, знову повторюю заклик, вже виголошений на парафіях, щоб і інші родини, з великою простотою, могли приєднатися до цього досвіду християнської дружби».

 

Серед паломників, які зібралися на площі Святого Петра, було багато римських дітей, що принесли статуйки Дитяти Ісуса, які будуть встановлені у домашніх, шкільних та парафіяльних різдвяних шопках, щоб Папа їх поблагословив. Бенедикт XVI звернувся до них з окремим привітанням, кажучи: «Найдорожчі, благословляючи фігурки Ісуса, які ви поставите до своїх шопок, від щирого серця благословляю кожного з вас та ваші родини».
 

 

Джерело: Радіо Ватикан