//

Роздуми владики Венедикта над сьогоднішнім Євангелієм

Понеділок 29 тижня -- Лк. 20, 27–44

 

«Бог же не є Бог мертвих, але живих».

 

До Ісуса Христа приходять садукеї, провокуючи Його вказати їм людського зрозуміння та розв’язання дилеми, хто з семи померлих чоловіків вдови буде її чоловіком в Небі. Але Христос вказує їм на щось інше, а саме, що Божий світ – Царство Небесне –  інакший, ніж світ людський. Божі «дороги» – інакші, ніж «дороги» людські. Тому можемо з цього зробити собі висновок, що правдиве християнське життя відрізняється від звичайного людського життя.

 

Бо якщо будемо жити за своєю людською природою, то завжди у будь-якій ситуації будемо дослухатися до власного розуміння, тобто зважувати, оцінювати, критикувати, засуджувати… У такий спосіб людина може жити і фунціонювати зовшіньо здавалось би добре, але не буде жити в Бозі і тому буде мертвою для Господа.

 

Хто хоче бути справді живим, той має жити за духом, а не за тілом, тобто на все у своєму житі вчитися дивитися Божими очима. І у сьогоднішнім Євангелії ставиться питання для всіх нас: чи ми вміємо мати розуміння як поступати, жити у Святому Дусі у будь-яких обставинах нашого життя? 

+Венедикт