//

Собор Паризької Богоматері святкує 850-річчя

 Св. Месою почалися 12 грудня святкування 850-річчя освячення собору Нотр-Дам де Парі в столиці Франції. 40 єпископів і сотні священиків взяли участь у богослужінні, яке очолив архиєпископ Паризький кардинал Андре Вен-Труа. Вперше після реставрації зазвучав Великий орган храму. У відкритті ювілейного року, який триватиме до 24 листопада 2013 р., взяли участь французькі політики, представники релігійного та суспільного життя. Ювілей відзначається під патронажем Президента Франсуа Олланда.

 

Протягом року в соборі, який є найбільш відвідуваною пам'яткою в Європі (щорічно сюди прибуває 14 млн. туристів), відбудуться різноманітні заходи. Перед храмом буде відкритий так званий "Ювілейний шлях". Він буде знайомити з історією Нотр-Дам, його архітектурною та художньою цінністю. У січні пошта Франції випустить дві ювілейні поштові марки. Собор вже отримав нові дзвони, які були освячені в березні поточного року перед Вербною неділею. Крім того, у співпраці з муніципалітетом Парижа пройдуть численні концерти, виставки і конференції.

 

Будівництво Нотр-Дам почалося в 1163  при Людовіку VII Французькому. Історики розходяться в думках про те, хто заклав перший камінь у його фундамент - єпископ Моріс де Сюлі чи Папа Олександр III. Головний вівтар собору освятили в травні 1182р.  У будівництві храму брало участь багато різних архітекторів, про що свідчать  різні по висоті і за стилем західна сторона і башти. В ході Французької революції, в кінці XVIII ст., Собор був відібраний у Церкви і оголошений храмом розуму. Нотр-Дам повернув віруючим Наполеон і він був реконсекрований в 1802 р. У соборі зберігається одна з найбільших християнських реліквій - терновий вінець Ісуса Христа.

 

За матеріалами http://be.radiovaticana.va