//

Громада УГКЦ м. Севільї (Іспанія) отримала новий храм у постійне користування

Нещодавно, після тривалих переговорів Апостольського візитатора для українців греко-католиків в Італії та Іспанії Преосвященного владики Діонісія Ляховича та капелана о. Дмитра Савчука з Іспанським жіночим монашим орденом «María Reparadora», було досягнуто спільної домовленості про передачу приналежного до зазначеного ордену храму в користування громади УГКЦ м. Севільї (Іспанія).

 

Дана святиня була побудована кардиналом Карлосом Аміго, Архієпископом-емеритом Севільї наприкінці минулого сторіччя, однак через відсутність прихожан та практичне невикористання вона була десакралізована, де останнім часом проводилися міською радою м. Севільї різні культурологічні заходи.

 

В неділю, 2 грудня 2012 р., з благословення Апостольського візитатора Кир Діонісія храм було наново освячено та іменовано в честь св. Дмитрія Солунського. Обряд освячення здійснили капелан громади УГКЦ м. Севільї о. Дмитро і відповідальний за екуменізм в Архієпархії Севільї о. Мануель Портільо.

 

З духовним словом про Великомученика Дмитрія до вірних звернувся о. Мануель, зазначивши про молоді роки святого, в які віддав він своє життя за Христа: “Мученик-мирянин, яким був св. Димитрій, є взірцем для кожного християнина, а особливо для молоді, яка не повинна жаліти себе для Христа”.

 

Провінційна настоятелька монастиря «María Reparadora» в м. Севільї сестра Анхела привітала присутніх українців в наданому їм храмі, бажаючи процвітання громади, та, запевнюючи, що цей храм відтепер надовго служитиме українській громаді для свого духовного розвитку та прослави Бога.

 

В свою чергу о. Дмитро, капелан громади, сердечно привітав всіх зібраних з нагоди посвячення храму: «Благодать Святого Духа і любов ваших сердець з’єднала нас усіх тут у спільній молитві. Цей дім Божий, який ми щойно освятили, має нас єднати у Святому Таїнстві Причастя, в якому повинні гоїтися наші рани, наших сімей, родин, вимолювати Божі ласки в нелегкому іммігрантському житті. Як у кожного із нас серце є органом нашого життя, органом кровообігу, так нехай ця святиня буде тим органом, в якому ми будемо вчитись прощати, любити...Тепер ми маємо духовний осередок, тут ми зможемо звершувати ввесь круг Богослужінь, Апостольство молитви, вчити християнських правд, рідної мови, культури і традицій наших діточок». На кінець о. Дмитро склав щиру подяку як сестрам, так і усім присутнім іспанцям та українцям, а хор своїм чотириголоссям заспівав многоліття.

 

Довідка

За вісім років життя громади УГКЦ в м. Севільї, не маючи постійного місця, часто доводилось міняти храми для богослужінь. В останню неділю перед переходом в новий храм, 25 листопада 2012 р., відбулося урочисте прощання в храмі Святого Христа Господнього, де останнім часом виділялися години для української громади. В Богослужінні взяли участь капелан української місцевої громади о. Дмитро Савчук, парох даного храму о. Едуардо Кліменс і відповідальний за екуменізм в Архієпархії Севільї о. Мануель Портільо.

Прес-служба УГКЦ в Італії