//

Тижневий огляд: Папа і Апостольський Престіл (12.11. – 18.11.)

Понеділок. 12 листопада Святіший Отець відвідав Будинок престарілих, яким опікується «Спільнота св. Егідя» у межах Європейського року активності старших осіб і солідарності поколінь. Звертаючись до зібраних Папа зауважив: «Якість суспільства, його цивілізованість, визначається тим, як у ньому ставляться до людей похилого віку і яке місце їм відводиться у спільному житті».

 

Святіший Отець призначив Апостольським нунцієм в Нікарагуа 52-річного монсеньйора Фортуната Нвачукву, в той же час піднісши його в сан Архиєпископа.

 

Під час відзначення 70-ліття дипломатичних стосунків між Японією та Ватиканом кардинал Пітер Тарксон зазначив, що ці дві країни можуть вести «плідний діалог» у таких важливих питаннях, як світовий мир, використання атомної енергії, рівноважний розвиток чи старіння суспільства.

 

Середа. Минулої середи на загальній аудієнції Святіший Отець говорив про шляхи до пізнавання Бога. Святий Петро закликав християн бути завжди готовими із скромністю та острахом «дати відповідь кожному, хто у вас вимагає звіту про вашу надію». Яку ж відповідь покликана дати віра на атеїзм, скептицизм, байдужість, щоб людина нашого часу могла зацікавитися існуванням Бога та ступити на шлях, що веде до Нього?» Святіший Отець підсумував її трьома словами: світ, людина, віра. Споглядання краси світу та його структури дає можливість щоразу краще зауважувати існування певного задуму, творчого розуму. За словами Святішого Отця, ще одним аспектом, який легко втратити у гамірному й розсіяному світі є здатність «зупинитися та заглянути в себе самого, відчитати оте прагнення безмежного, яке носимо в собі, яке спонукає нас іти далі та відсилає до Когось, хто може задовольнити» це бажання. Третьою дорогою, яка веде до пізнання та зустрічі з Богом, є шлях віри. Хто вірить, той єднається з Богом, не боїться виявляти віру в щоденному житті, відкритий до діалогу та вміє внести світло надії. «Сьогодні багато людей мають обмежене розуміння християнської віри, тому що ідентифікують її з системою вірувань і цінностей, а не з істиною про Бога, Який об’явився в історії», – сказав на завершення Святіший Отець, додаючи, що основою доктрини та цінностей є зустріч між людиною та Богом в Ісусі Христі. Тож християнство, перш ніж мораллю, є подією любові

 

Після загальної аудієнції 14 листопада Бенедикт XVI зустрівся з колишнім прем'єр-міністром Лівану Саад Харірі.

 

14 листопада Видавництво Ватикану та Rizzoli Publications оголосили про випуск третьої частини книжки Папи Бенедикта XVI про життя Ісуса Христа, «Ісус з Назарета: Історії дитинства», яку буде офіційно представлено пресі вже 20 листопада.

 

В цей же день Святіший Отець призначив нового керівника Служби протоколу Держсекретаріату Святого Престолу. Ним став о. прелат Хосе Авеліна Бетенкурт, який з 1999 р. знаходиться на дипломатичній службі Святого Престолу.

 

Ректор новоствореної Папської академії латини Іван Діоніджі впевнений, що усі духовні особи повинні знати латинську мову. Латиніст розповів, що першим завданням академії буде повернення латинської мови в релігійні установи, особливо в семінарії.

 

Четвер. З 12 по 16 листопада у Ватикані відбувалась Пленарна зустріч Папської Ради сприяння єдності християн на тему «Важливість екуменізму для нової євангелізації». Вперше, як повноправний член, у цій зустрічі брав участь Глава УГКЦ Блаженніший Святослав Шевчук. 15 листопада Папа зустрівся з учасниками форуму. Він звернев увагу на те, що «Неможливо ступати справжнім екуменічним шляхом, не беручи до уваги кризу віри, яка огорнула значні простори планети, а між ними ті, які перші прийняли звіщення Євангелія, і де християнська віра процвітала століттями», – наголосив Бенедикт XVI, додаючи, що також не можна ігнорувати «численні знаки, які підтверджують постійне існування потреби в духовності, що виявляються різними способами», що становить виклик для всіх християн. В кінці Понтифік додав: «Справжній екуменізм, визнаючи першість Божого діяння, вимагає, насамперед, терпеливості, смирення, віддання Божій волі. Врешті, екуменізм та нова євангелізаціє обоє вимагають динамізму навернення».

 

П’ятниця. У п’ятницю, 16 листопада, у Ватикані оприлюднено послання Папи Бенедикта XVI на Всесвітній День Молоді, який від 23 до 28 липня наступного року відбуватиметься в бразилійському Ріо-де-Жанейро на тему: «Ідіть та зробіть учнями всі народи». Святіший Отець закликає молодь бути першими місіонерами серед ровесників, зокрема, в світі цифрових комунікацій, ділячись «красою зустрічі» з Ісусом та радістю, «яка народжується із цієї зустрічі».

 

16 листопада Святіший Отець зустрівся з Президентом Республіки Кот-д'Івуар Аласаном Уатаром. Після зустрічі з Папою президент африканської країни обговорив актуальні питання з кардиналом Держсекретарем Тарчизіо Бертоне і секретарем з відносин з державами Архиєпископом Мамберті.

 

В ході асамблеї ООН Архиєпископ Сільвано Томазі, постійний представник Апостольського Престолу при ООН, представив позицію Ватикану щодо поширеної тенденції неповаги до норм міжнародного гуманітарного права під час бойових дій.

 

Субота. 17 листопада Бенедикт XVI прийняв 2-у групу французького єпископату, яка знаходиться в Апостольській Столиці з візитом ad limina Apostolorum. Звертаючись до присутніх єрархів, Понтифік підкреслив відповідальність Церкви у Франції за передачу віри новим поколінням.

 

Бенедикт ХVI надіслав спеціальне послання до учасників ініціативи Папської ради з культури «Двір язичників», яка 16-17 листопада пройшла в португальських містах Гімарайнші і Бразі на тему «Цінність людського життя». «Жодна проблема не може бути повністю вирішена, якщо Бог не стоїть в центрі життя, коли Йому не повернеться видимість і не дасться вирішальна роль в нашому житті», - написав Папа. «Той, хто відкривається на Бога, не стає чужим для світу і людей, але зустрічає браті», - зазначив Бенедикт ХVІ.

 

В суботу у Ватикані закінчилась зустріч організована Папською радою душпастирства працівників сфери охорони здоров'я. Тема форуму звучала: «Лікарня - місце євангелізації. Місія людська і духовна». Промовляючи до учасників зустрічі, Папа зазначив, що для роботи в лікарні потрібно мати спеціальне покликання і переживати свою діяльність як «людську та духовну місію».

 

Неділя.У неділю перед молитвою «Ангел Господній» Святіший Отець прокоментував уривок Євангелія, в якому Ісус говорить про останні дні (пор. (Мр.  13,24-32). Понтифік зазначив, що Ісус не описує кінець світу, а якщо використовує апокаліптичні образи, не поводиться як «провидець». Навпаки, Він хоче відвернути  своїх учнів від інтересу до дат, прогнозів  і дати їм ключ для глибокого, сутнісного розуміння, і перш за все, хоче вказати їм шлях, яким треба йти, сьогодні і завтра, щоб увійти у вічне життя. Все проходить, - нагадує нам Господь, - але Слово Боже не змінюється, і перед ним кожен з нас відповідальний за власну поведінку. По цьому ми будемо судимі. «Дорогі друзі, також і в наші часи багато природних катаклізмів, і, на жаль, воєн і насильства. Також сьогодні ми потребуємо стабільного фундаменту для нашого життя і нашої надії, особливо з огляду на релятивізм, яким опановані. Діва Марія нехай допоможе нам прийняти цей центр в Особі Христа і Його Слові.», - сказав на завершення Папа.

 

18 листопада Бенедикт XVI привітав Патріарха коптської православної церкви Тавардаса II з інтронізацією на посаду.