//

Хто стояв за новорічною різаниною коптів у Єгипті?

Після вбивства коптського священика повертаються питання про новорічну різанину християн цього визнання в Олександрії. Після занепаду режиму Мубарака виникли підозри, що саме він стояв за вибухами, що забрали життя 24 осіб. Єгипетська генпрокуратура вже проводить розслідування у цій справі.

 

Йдеться конкретно про колишнього міністра внутрішніх справ Хабіба аль-Адлі, який, як підозрюють, міг бути зацікавлений у тому, щоб Єгипет став ареною заворушень. Він таким чином хотів поставити президента в залежність від себе, запроваджуючи більш жорсткий поліцейський контроль над країною. Цим можна було б також пояснити незрозумілу пасивність сил безпеки у перші дні громадського повстання, над яким влада безповоротно втратила контроль. Про це, зокрема, говорив Коптський Католицький Патріарх Антоніо Нагіб в інтерв'ю для італійського щомісячника 30 Giorni, при цьому звернувши увагу на те, що під час єгипетської революції християнські місця культу залишилися практично недоторканими.

 

Підозри у справі замаху в Олександрії підтвердив міністр закордонних справ Італії Франко Фраттіні. Інформацію про роль колишнього міністра внутрішніх справ Єгипту у провокації кровопролиття він отримав від глави Верховної Військової Ради, що зараз керує цією країною, маршала Мухаммеда Хусейна Тантауі. Італія раніше вже вимагала забезпечення належного захисту для коптської меншини у Єгипті, і зараз міністр Фраттіні висловив надію, що справа щодо замаху в Олександрії буде якнайшвидше розкрита.

 

За матеріалами Radio Watykańskie