//

Папський камердинер може відбувати покарання у Ватикані

Якщо засуджений за крадіжку таємних документів папський майордом Паоло Габріеле відбуватиме покарання, то сидітиме у ватиканській тюрмі, а не в італійській. Про це несподівано оголосив речник Апостольської Столиці о.Федеріко Ломбарді.


Раніше повідомлялось, що камердинер сидітиме у Італії, оскільки у Ватикані немає відповідної установи для відбування покарань. Отець Ломбарді наголосив, що і далі триває очікування на рішення ватиканського прокурора. Якщо не буде складена апеляція, то вирок вступить в дію. Щодо ймовірного помилування камердинера Папою, то таку гіпотезу речник назвав «високо правдоподібною».


У вівторок оголошено зміст 14-сторінкового вироку Трибуналу Апостольської Столиці. У ньому судді написали, що Паоло Габріеле, викрадаючи таємні документи і листи з апартаменту Бенедикта XVI міг вірити в те, що «діє на користь, а не на шкоду Церкві» і що «помагає Папі». Незважаючи на все, суд ствердив, що камердинер нестиме повну відповдальність за вчинок, який окреслено як «справжню крадіжку».


Наведено також фрагменти зізнань Габріеле, який розповів, що  у жовтні-листопаді 2011 року він вперше зустрівся з італійським журналістом Жанлуїджі Нуцці, якому потім передав десятки документів і листів Папи, які потім було опубліковано у книжці журналіста.


У звинуваченні зазначено також, що вчинки камердинера нанесли шкоду «Папі, Апостольській Столиці, всій Церкві і державі Ватикан», а також «правам та інтересам фізичних осіб та інституцій».


Під час зустрічі з журналістами о.Ломбарді повідомив, що наразі невирішеним залишається питання пенсії, яку отримує Габріеле останні 5 місяців, незважаючи на  арешт і засуджувальний вирок: «Треба взяти до уваги ситуацію його родини».


Не відомо, чи у разі папського помилування Габріеле і далі працюватиме у Ватикані. «Якщо він не працюватиме у Ватикані, то більше не буде ватиканським громадянином» - прокоментував отець-речник.


Ватикан також оголосив про те, що 5 листопада розпочнеться суд над звинуваченим у допомозі Паоло Габріеле – інформатиком Клаудіо Сціарпелетті, який працював у Секретаріаті Апостольської Столиці.


За матеріалами: http://info.wiara.pl