//

Кардинал Равазі: коли я чую слово "собор", серце починає битися сильніше

Кардинал Джанфранко Равазі поділився своїми спогадами про події останнього Собору, в дні інавгурації якого майбутній єрарх розпочав своє навчання в Римі в Папському Григоріанському університеті. Голова Папської ради з культури зазначив, що навіть здалеку спостерігаючи за подіями Собору,  були помітні зміни, наприклад, у методах і акцентах викладання професорів в університетах. "Собор визначив моє життя. До сьогоднішнього дня, коли я чую слово "Собор", ще сильніше б'ється моє серце і я відчуваю себе зобов'язаним більш гідно переживати свою віру", - зізнався кардинал.


Підсумовуючи подію, яка мала місце 50 років тому, кардинал Равазі визначив три її особливості. Перша з яких - оновлення і повернення до витоків, це рух в майбутнє разом зі світом, який змінюється, але, в той же час, враховуючи початки християнства. За словами кардинала, ця перша особливість була головною ідеєю II Ватиканського Собору. Іноді реалізація цього ідеалу відбувалася занадто швидко, приводячи до спотворень, звернув увагу ватиканський єрарх. Інша ідея, яку визначив Собор - першість Божого Слова.


Остання ж - на думку кардинала Равазі - діалог і конфронтація зі світом. Хоча деякі реалії суспільно-культурного життя з тих пір змінилися, але саме ставлення Собору до них, висловлене в конституції "Gaudium et spes", продовжує залишатися прикладом діяльності для всієї Церкви, зазначив голова Папської ради з культури.

 

За матеріалами be.radiovaticana.va