//

Кардинал Вен-Труа: у Франції віра не стає слабшою

У Франції не є необхідно починати «нову» євангелізацію. Ми робимо це вже впродовж багатьох років, – про це у розмові з Радіо Ватикану зазначив кардинал Андре Вен-Труа, митрополит Парижу і глава Єпископату Франції, котрий бере участь у Синоді Єпископів на тему Нової євангелізації.


Кардинал Вен-Труа: «Нова євангелізація – це постійний елемент в житті Церкви. А папська ініціатива щодо скликання нової дикастерії у справах нової євангелізації і присвячення цій темі Синоду Єпископів має бути лише подразником для усіх Церков, які проводять оновлену євангелізацію. Нова євангелізація – це лише усвідомлення того, що сьогодні євангелізація проходить в нових умовах. Тут не йдеться про опрацювання нових методів євангелізації, а швидше про розпізнання тих нових обставин у наших різних країнах і традиціях».


Слід визнати, що Франція знаходиться серед тих країн, в яких відзначається занепад віри. Яким чином Ви бачите майбутнє Церкви у Франції?


Кардинал Вен-Труа: «Перш за все хочу сказати, що я не є цілком впевнений в тому, що йдеться про занепад віри. Я погоджуюсь з тим, що зникають чи слабнуть певні прояви віри. Впродовж ста років ми є свідками занепаду певної системи поєднання релігійних практик із суспільним життям. Це суспільство підлягає змінам. І тому змінюються релігійні практики. Віруюча людина вже не перебуває в суспільстві підтримки. А тому зникає цілий вимір соціологічних релігійних практик. Але це не означає, що слабне віра. Слабнуть релігійні практики. Ми переходимо від соціологічного християнства до християнства з вибору. Але це не означає, що християнство добігає кінця. Ми лише переходимо в його нову фазу. Особисті мотивації, особистий досвід свободи в переході до віри, можливість кращого пізнання предмету віри – все це надає вірі нове обличчя. Однак це не означає, що віра зникла. І я вважаю, що якщо віра має мати майбутнє в нашому суспільстві, якщо хочемо її в ньому виражати, то маємо це робити в діалозі з іншими поглядами на життя і іншими стилями життя. Ми маємо вміти давати свідчення, як наша прихильність до Христа дозволяє нам ставати перед викликами людського життя». 


За матеріалами pl.radiovaticana.va