//

Інтерпретувати догми щоденною мовою

Про потребу відчитання сучасною мовою догм і таїнств християнської віри під час Синоду Єпископів 11 жовтня говорив Мелькітський Патріарх Антіохії Григорій Лахам.

 


Єрарх звернув увагу на те, що християни Близького Сходу є маленьким стадом як порівняно з ісламом, так і з огляду на спадок релігійних практик. Реальність каже брати до уваги у діяльності ці подвійні умови, що на практиці означає зосередження нашої душпастирської праці в сфері нової євангелізації на цій малій спільноті, не виключаючи з неї менш практикуючих вірних – сказав глава мелькітських католиків. Патріарх звернув також увагу на те, що «це маленьке стадо» повинно бути видатним, щоб за її посередництвом творити карди тих, які діятимуть на полі нової євангелізації.

 


Якщо Церква зростає у своїх глобальних вимірах, то вона повинна також дбати про стратегію діяльності малого стада, бо це є «апостольська стратегія».

 


Далі єрарх звернув увагу на простоту визнань віри мусульман та юдеїв, порівняно з якими «наша прекрасна християнська віра є занадто скомплікованою: коли йдеться про терміни, їх суть і пояснення». «Ми занурені у цілу групу догм і таїнств: Свята Трійця, Втілення, Відкуплення, таїнства(пов’язані з грецькими містеріями). Треба відчитувати догми у формі, пристосованій до щоденного життя, людських прагнень, добра, розсудливості і щоденної реальності наших вірних» - сказав Патріарх Антіохії, додавши, що сподівається на те, що цією пропозицією займуться теологи «в наслідку постанов нашого Синоду».

 


У цьому контексті єрарх підкреслив велику необхідність представлення нашої віри в новій євангелізації детально, зосереджено і зрозуміло. Нова євангелізація, на його думку, обумовлена специфікою місцевої Церкви в часі і контексті її традицій, звичаїв, культури і потреб: «Тому я представив нарис східної, грекомельхітсько-католицької візії нової євангелізації разом з практичними пропозиціями».

 

За матеріалами: ekai.pl