//

Ватиканський дипломат нагадав ООН про її місію

Архиєпископ Домінік Мамберті бере участь у 67-й сесії Генеральної асамблеї ООН. Вона проходить в Нью-Йорку і присвячена залагодженню міжнародних конфліктів мирним шляхом.

 

Ватиканський дипломат нагадав, що за 67 років існування Організації Об'єднаних Націй світ зазнав серйозних змін, а технічний і економічний прогрес призвів до появи "глобального села", яке знаходиться в постійній еволюції і в якому все ще існує багато несправедливості. Тут мова йде про прірву, яка виникла між багатством і бідністю, а також "повернення до злочинності, тероризму, війни з ідеологічних, етнічних чи культурних мотивів". Архиєпископ Мамберті вважає, що сьогодні існує "занадто легкий доступ до технологій війни". Він нагадав про верховенство права, "яке саме по собі створює основу для кращої гарантії прав людини і мирного міжнародного співробітництва".


Ватиканський єрарх висловив думку, що сьогодні ООН не вистачає єдності і сили переконання. Він торкнувся теми нинішньої кризи і висловив переконання, що остання "пов'язана зі значною кризою віри в загальні цінності, закріплені в Статуті Організації Об'єднаних Націй", а також "глибокою антропологічною кризою, тобто, відсутністю загального розуміння того, що є дійсно людським ".


Архиєпископ Мамберті згадав "кричущі події" на Близькому Сході, особливо в Сирії, і закликав міжнародне співтовариство до спільної роботи для допомоги регіону. Він не залишив без уваги такі теми як: вільна торгівля, передача знань і технологій, а також пряма допомога найбіднішим верствам населення. Ватиканський дипломат переконаний, що залишення цих питань без вирішення приведе до "повернення старих фантазій, таких як крайній націоналізм, популізм і ксенофобія".


Архиєпископ Мамберті закликав відмовитися від тлумачення міжнародних договорів з прав людини з точки зору редукційної і релятивістської концепцій людини, які ставлять під загрозу право на життя і ведуть до деконструкції моделі сім'ї, заснованої на союзі чоловіка та жінки і спрямованої на народження дітей і їх виховання. На його думку, ці спроби в кінцевому рахунку "можуть послабити авторитет і легітимність Організації Об'єднаних Націй як універсального інструменту співробітництва і міцного миру".

 

За матеріалами be.radiovaticana.va