//

Питання Бога на цифровому континенті

Папському магістеріуму та границям нової євангелізації присвячує свою статтю під назвою «Питання Бога на цифровому континенті», розміщену на шпальтах газети «L’Osservatore Romano», глава Папської Ради у справах соціальної комунікації Архиєпископ Клаудіо Марія Челлі.


Instrumentum laboris, опрацьовані генеральним секретаріатом Синоду Єпископів в приготуванні до найближчого звичайного генерального засідання, присвячує чотири параграфи (59-62) темі медіа в контексті нової євангелізації під досить промовистою назвою «Нові границі сфери комунікації». Документ визнає, що сучасний світ комунікації «створює величезні можливості і є одним із великих викликів для Церкви» (п. 59), що «нові цифрові технології дали початок для правдивої нової суспільної сфери, відносини якої можуть впливати на суспільство і культуру» (п. 60), і що «від його впливу залежить те, як ми сприймаємо самих себе, інших і світ» (п. 60). Таким чином, виникає чітке розуміння, що маємо справу з культурою – останні повчання папського магістеріуму говорять власне про «цифрову культуру» – яку започаткували нові технології комунікації, і що вона є великим викликом для спільноти Церкви.


Я вважаю, що Папа цілком усвідомлює границі нових технологій і певні негативні впливи, які вони спричиняють особливо на світ молоді, але попри це не боїться, а просто заохочує Церкву «практикувати «дияконію культури» на сучасному «цифровому континенті»».


З Євангелієм в руках і серці слід підтверджувати, що це також час, щоб надалі готувати шляхи, які ведуть до Слова Божого, пам’ятаючи про приділення особливої уваги тим, хто перебуває на етапі пошуків, що більше, намагаючись їх підтримувати, як перший крок до євангелізації». І Папа в своїх роздумах розважає над проведенням «душпастирства в цифровому світі», яке повинне «включати також тих, хто не вірить, не довіряє і в своєму серці прагне до вічного абсолюту та істини, враховуючи, що нові засоби дозволяють зав’язувати контакти з прихильниками усіх релігій, з невіруючими і особами, що представляють усі культури».


Клаудіо Марія Челлі


За матеріалами osservatoreromano.va