//

У Болгарії спаплюжили пам'ятник католицького єпископа Йосипа Штроссмаєра

Вандали понівечили пам'ятник католицького єпископа Йосипа Штроссмаєра в Софії, повідомляє болгарське Агентство «Фокус».

 

Графіті з'явилося на пам'ятнику увечері 3 вересня і, ймовірно, було покликане образити релігійні та національні почуття віруючих, але в результаті тільки продемонструвало як орфографічну, так і історичну безграмотність його творців. У написі запитується, кому і за що поставили цей пам'ятник, і висувається версія, що він присвячений особі, яка винищувала і пригноблювала болгар.

 

Католицький єпископ Йосип Георг Штроссмаєр (1815-1905), хорват за походженням, став Боснійським і Сремським єпископом в 1849 р. На власні кошти він побудував церкви на честь просвітителів слов'ян в Лорето і в Римі, дав 70 000 грошів для видання Збірника болгарських народних пісень (Загреб, 1861). Сприяв заснуванню слов'янських навчальних закладів в Хорватії, в тому числі Університету і академії в Загребі (1874). Добився введення літургії на хорватсько-сербській мові.

 

Діяльність болгарського товариства імені Йосипа Штроссмаєра спрямована на збереження болгарської національної історичної пам’яті, серед його акцій - реконструкція Центрального софійського кладовища.

 

Пам'ятник єпископу був встановлений в Софії на вулиці, названій на його честь в 2006р. на знак вдячності за заслуги перед Болгарією.

 

За матеріалами www.sedmitza.ru