//

В Україну до Львова прибуває Кардинал Йозеф Томко

Сьогодні, 05 вересня 2012 р. об 12:20, в Україну до Львова (міжнародний аеропорт "Львів" імені Данила Галицького) прибуває Кардинал Йозеф Томко – вислужений Префект Конгрегації Євангелізації Народів і Делегат Святішого Отця Бенедикта ХVІ для участі в урочистому ювілейному богослуженні, що 8 вересня 2012 року відбудеться у Львові, з нагоди центральних урочистостей Ювілейного Року 600-ліття перенесення столиці львівських архієпископів з Галича до Львова.


БІОГРАФІЧНА НОТА

КАРДИНАЛ ЙОЗЕФ ТОМКО народився 11 березня 1924, в селі Удавске, недалеко від містечка Гуменне, в Чехословаччині (сучасна Словаччина). Він навчався на теологічному факультеті Братислави, і потім подорожував до Риму, щоб вчитися в Папському ЛатеранськомуAthenaeumта Папському Григоріанському Університеті, де він отримав свої докторантури у богослов'ї, канонічне право і соціальних науках.

 

СВЯЩЕНИК

о. Томко був висвячений на священика 12 березня 1949, свячення провів Луїджі Трайліа – титулярний архієпископ Чезаре ді Палестини, намісник Риму. З 1950 по 1965, він служив віце-ректором а ще пізніше ректором Папської Колегії св. Непомуцена. Він також викладав у Міжнародному університеті Pro Deo з 1955 до 1956. о. Томко був піднятий до рангу Таємного внештаного камергера 5 грудня 1959 і 3 серпня 1963 та вступив на службу Римської Курії в 1962, в якості помічника в секції заборонених книг Священної Конгрегації Доктрини Віри.

о. Томко став почесним прелатом Його Святості 17 червня 1970, і професором у Папському Григоріанському Університеті протягом цього самого року. На додаток до своїх академічним обов'язків, він був призначений заступником секретаря Священної Конгрегації у справах Єпископів в 1974. Він також є співзасновником релігійного журналу Інституту Святих Кирила і Мефодія в Римі.

 

ЄПИСКОП

12 липня 1979, о. Томко був призначений Генеральним секретарем Світового Синоду Єпископів. Його єпископську висвяту в Сикстинській капелі, провів 15 вересня 1979 безпосередньо Йоан Павло II, якому допомагали, у співслужінні, Едуардо Мартінес Сомало – титулярний архієпископ Тагасте, заступник Державного Секретаря Святого Престолу і Ендрю Грегорі Грутка – єпископ Гарі, США. Пізніше 24 квітня 1985 Єпископ Томко був призначений про-префектом Конгрегації Євангелізації Народів.

 

КАРДИНАЛ, ПРЕФЕКТ КОНГРЕГАЦІЇ

Йоан Павло II звів його в кардинали від 25 травня 1985. 27 травня Кардинал Томко був призначений префектом конгрегації  і Великим Канцлером Папського Урбаніанського Університету. Кардинал Йозеф став близькою довіреною особою папи Йоана Павла II і служив спеціальним папським посланцем на кількох релігійних святкуваннях та подіях в безлічі різних країн. Він був названий членом Предсінодальної Ради для спеціального Синоду Азіатських Єпископів у вересні 1995. 29 січня 1996 він став титулярним кардиналом римської базиліки св. Сабіни.

23 жовтня 2001 Кардинал Томко був призначений головою Папського Комітету з питань Міжнародних Євхаристійних Конгресів, завершуючи свій довгий шістнадцятирічний термін перебування на посаді префекта Конгрегації Євангелізації Народів. На цій посаді, він очолював делегацію Святого Престолу на міжрелігійному конгресі в Астані, Казахстані, з 23 вересня по 24 вересня 2003. Він втратив право брати участь у будь-яких майбутніх папських конклаве після досягнення ним вісімьдесятилітнього віку 11 березня 2004.

Після смерті Йоана Павла II, 2 квітня 2005, Кардинал Томко і всі головні посадові особи Ватикану, відповідно до традиції, автоматично втратили свої посади в період Sede Vacante. Пізніше, 21 квітня, він був повторно затверджений Бенедиктом XVI головою Папської Комітету з питань Міжнародних Євхаристійних Конгресів. Заслужений Кардинал Йозеф Томко покинув свій пост голови 1 жовтня 2007 і перейшов на пенсію.

 

Джерело: www.rkc.lviv.ua