//

Тижневий огляд: Папа і Апостольський Престіл (20.08. –26.08.)

Понеділок. Центром ліванського католицтва є містечко Харріса, яке є  святинею Богоматері Ліванської. Сюди, відразу після прибуття до Лівану,  прибуде Бенедикт XVI. Планується, що в цьому санктуарії Святіший Отець підпише Апостольське звернення для Близького Сходу - підсумковий документ Синоду Єпископів для цього регіону, який проходив у Ватикані в 2010 р. Крім Папи Бенедикта XVI у Харрісі уже побували папа Іван ХХІІІ (ще як кардинал Анджело Ронкалі) та Іван Павло ІІ.

 

Вівторок. 21 серпня Церква згадує св. Пія Х, який очолював Церкву з 1903 по 1914 р. Пій Х провів великі реформи в Церкві. Однією з його головних заслуг було написання катехизму, яким користувалося не одне покоління католиків.

 

Речник Ватикану о. Федеріко Ломбарді повідомив, що папамобіль уже в Бейруті. Цим він спростував побоювання щодо можливої відміни Апостольського візиту Папи до Лівану, через загострення ситуації в Сирії.

 

Середа. У літургійному календарі латинського обряду 22 серпня припадає літургійний спомин Пречистої Діви Марії Цариці. Цьому Папа Бенедикт XVI присвятив своє повчання, виголошене під час загальної аудієнції у середу. На початку Святіший Отець пояснив, що Марія поєднана з Ісусом і в його земному житті і в Небесному царюванні. «Вона бере участь у Божій відповідальності за світ та в Божій любові до світу», – сказав Бенедикт XVI, додаючи, що існує популярне бачення царя чи цариці, як особи, що має багатство та владу. Але не такими є царственість Ісуса та Марії. Ісус є Царем, який служить своїм слугам та віддає за них своє життя. Свою царственість, яка полягає у служінні любові, Марія здійснює через заступництво за людей перед Богом: «Вона може випросити у свого Сина благодать і милосердя, необхідні для нашого паломництва шляхами світу», - вказав Папа. На завершення Понтифік закликав наслідувати Марію: її життя, її віру, її прийняття Ісуса. «Нехай в наших молитвах не забракне звернень до Неї. Марія ж не забариться заступатися за нас перед Своїм Сином», - сказав Святіший Отець.

 

Видавництво Ватикану та компанія споживчої електроніки «Apple» вирішили об’єднати зусилля для того, щоб зробити папські катехези доступними у цифровому форматі через планшети та смартфони. Серію папських катехитичних наук разом із ілюстраціями різних шедеврів мистецтва вже впродовж двох місяців можна придбати через i-Tunes. Вже готовий том під назвою «Людина в молитві», і готується до випуску «Молитва в Новому Завіті».

 

Четвер. У четвер Бенедикт XVI надіслав телеграму співчуття на ім'я єпископа тайванської єпархії Каосіюнг Пітера Ліл Ченг-Чанга у зв'язку зі смертю китайського кардинала Пола Шана Куо-Хсі, ординарія цієї єпархії на пенсії.

 

23 серпня перед учасниками форуму «Зустріч заради дружби між народами», який проходив в італійському Ріміні, виступив архиєпископ Сільвано Томазі, постійний спостерігач Святого Престолу при ООН. Ватиканський дипломат нагадав, що права віруючих людей сьогодні обмежуються не лише на Сході, де християни становлять меншість, але і на Заході. За словами єрарха в країнах Заходу, права християн обмежують не представниками інших релігійних груп, але самим суспільством.

 

В інтерв’ю для Католицького Оглядача Блаженніший Святослав Шевчук сказав, що Папа Бенедикт XVI задоволений провідною ідеєю стратегії УГКЦ, в якій акцент ставиться саме на парафії. «Папа сказав, що ми таким чином пропонуємо, з одного боку, дуже традиційний підхід до розуміння євангелізаційної місії Церкви, а з іншого боку – дуже сучасний, навіть постмодерний, оскільки звертаємо увагу на персональний, особистий духовний досвід кожного віруючого, який повинен бути живим членом тої чи іншої парафіяльної спільноти.», - зазначив Блаженніший Святослав.

 

П’ятниця. У п’ятницю, 24 серпня, Святіший Отець Бенедикт XVI надіслав на ім’я Президента України Віктора Януковича привітання з нагоди 21 річниці Незалежності України.

 

Субота. Апостольська подорож Бенедикта XVI до Лівану, яка відбудеться 14-16 вересня, збігається з 65-річчям дипломатичних взаємин між Святим Престолом і цією близькосхідною країною. Вони були встановлені 1947 року під час понтифікату Пія XII.

 

Неділя. У своїй проповіді перед спільним проказуванням молитви «Ангел Господній» Папа Бенедикт XVI прокоментував реакцію учнів на проповідь Ісуса в капернаумській синагозі. Від того часу багато Ісусових учнів не йшли вже за ним, бо не повірили, що він є обіцяним Месією. Бачачи це Ісус звернувся до апостолів, зі словами: «чи ви теж хочете піти?» (Ів. 6, 67). Відповідаючи від імені усіх апостолів, Петро сказав: «Господи, до кого ми підемо? Ти маєш слова життя вічного. А ми повірили й пізнали, що Ти є Святий Божий» (Ів. 6,68-69). Проте і між дванадцятьма був один, який не повірив – Юда. Він відійшов би якби був чесною людиною, але вирішив відімстити Ісусові.

 

Бенедикт XVI призначив кардинала Едуарда Веля Кірибога, Архиєпископа-емерита Куіто, своїм спеціальним посланцем на урочистості, присвячені 475-річчю створення першої католицької єпархії Куско в Перу і всій Південній Америці. Святкування відбудеться 24–28 жовтня.

 

Пропонуємо переглянути привітання Папського нунція владиці Борису Ґудзяку після хіротонії.