//

У Львові освятили Колегіум УКУ ім. патріарха Йосипа Сліпого

26 серпня у Львові урочисто відкрили Колегіум ім. патріарха Йосипа Сліпого Українського католицького університету. Глава УГКЦ Святослав (Шевчук), владика Борис (Ґудзяк) у співслужінні з єпископами та священиками провели чин освячення новозбудованого Колегіуму.

 

«Сьогодні ми благословляємо унікальну споруду: наша Церква і, зокрема, УКУ отримує необхідний інструмент для виховання мирянина. Колегіум – це не є гуртожиток, тут буде будуватися спільнота. Тут вашим дітям, окрім високих і передових навчань, Церква передасть віру та виховає їх бути добрими християнами, активними мирянами, які зможуть перейняти багато ініціатив і понести відповідальність», – звернувся у вітальному слові Блаженніший Святослав (Шевчук).

 

На думку Глави УГКЦ, сьогодні УКУ стоїть у авангарді виховання мирян у Церкві. Блаженішший Святослав подякував ректорату Університету на чолі з єпископом, а також  жертводавцям: «Цей проект матиме вплив на майбутнє України. Бажаю, щоб передсмак великих справ, який ми сьогодні відчули, у майбутньому міг довершитися рукою покликаних».

 

За словами ректора УКУ владики Бориса (Ґудзяка), новозбудований Колегіум є свідченням того, що УКУ намагається переосмислити феномен Університету у ХХІ ст.

 

Унікальним є те, що зі студентами у Колегіумі житимуть викладачі, куратори, адміністратори. Так, кожні 20-25 студентів матимуть свого куратора. Тут також проживатимуть монахині-редимптористки. Передбачені у будівлі чотири гостьових квартири, де житимуть дипломати, політики, художники, інтелектуали. Гості мешкатимуть кілька тижнів чи навіть місяців. Вже з вересня 2012 року сюди приїжджають колишній посол Великобританії в Україні Роберт Брінклі з дружиною, професор Леонід Рудницький зі США, професор Крістіна Гантель-Фрейзер з Канади.

 

Також у новозбудованому Колегіумі УКУ будуть квартири для осіб з особливими потребами. Такого, за словами ректора, не було в жодному університеті «Люди, які мають особливі потреби, мають особливі дари. У суспільстві, де панує страх, ми потребуємо осіб, що мають особливий дар у стосунках, які через усі фасади та маски у чудесний і таїнственний спосіб уміють поставити найважливіше питання – «Чи ти вмієш любити мене, бо я хочу твоєї любові». Наші друзі з Емаусу, Віри і світа, Ляршу, є такими. Тому в Колегіумі ми будемо формувати спільноту Емаус. Ці люди не потребують від нас соціальної подачки, вони стануть для усіх професорами людських стосунків», – вважає єпископ. 

 

Ректор також подякував усім жертводавцям, які уможливили створення цього Колегіуму. Це фонди, фундації, індивідуальні донори з України та з-за кордону, серед яких Джеймс Темертей, Ярослав Рущишин, Дмитро Фірташ, Адріан Сливоцький, Борис Вжесневський, фонд Реновабіс, фундація Антоновичів та українські кредитні спілки у Нью-Йорку та Чикаго.

 

Після посвячення відбувся святковий концерт за участі симфонічного оркестру «INSO-Львів», Тараса Чубая та гурту «Плач Єремії». Під час концерту розпочалася гроза, у якій владика-ректор бачить особливий символ. «10 років тому, коли ми інавгурували наш Університет, ми отримали особливе благословення – дощ, сонце і веселку. Сьогодні це повторилося. Може, для когось це просто співпадіння, але скільки тут усмішок, тепла, доброти. Бог дає це добро і цю красу, я сьогодні на дев’ятому небі від щастя», – розповів ректор. Злива не завадила Тарасові Чубаєві продовжувати концерт, а навпаки додала більше радості – щоб студенти не мокли, він запросив їх на сцену та влаштував імпровізований клубний концерт. . «Думаю, УКУ – це найкращий заклад в Україні, – зазначив Тарас Чубай. – Гарно, що є таке нове і сучасне приміщення. Я радий бачити такий прогрес».

 

Довідка.

 

На місці, де сьогодні народжується нове університетське містечко УКУ, колишня радянська влада планувала збудувати театр Прикарпатського військового округу Радянської армії. Цей військово-культурний осередок мав стати частиною цілого архітектурного ансамблю нового – радянського – центру міста Львова. Поряд будували приміщення обласного комітету компартії, академічного осередку з його пропагандистсько-ідеологічними інститутами і навіть вертолітний майданчик для візитів високих партійних функціонерів... Провидіння розпорядилося інакше. Розвал Радянського Союзу зруйнував і колишні плани, залишивши після себе недобудовані руїни. 1999 року відроджена після виходу Української Греко-Католицької Церкви з катакомб та здобуття Україною державної незалежності Львівська богословська академія придбала пострадянський «довгобуд», а у 2002 році міська рада закріпила прилеглу до будинку територію за Українським католицьким університетом, у який переросла ЛБА. Благословив розбудову УКУ та наріжний камінь університетського містечка блаженний Папа Іван-Павло ІІ під час свого історичного візиту до України у червні 2001 року. У 2009 році  Архиєписокоп Ігор (Возьняк) освятив дерев’яну церкву Блаженних Новомучеників УГКЦ – першу споруду нового містечка. А наступного року Патріарх і Кардинал Любомир (Гузар) разом з єпископами Синоду УГКЦ дали благословення на будівництво житлових і навчальних корпусів. 26 серпня 2012 року Патріарх Святослав (Шевчук) освятив Колегіум імені Патріарха Йосифа (Сліпого) і колегіум урочисто відкрив свої двері для студентів, викладачів і друзів Університету.

 

Передбачається, що у першій фазі будівництва, яка триватиме до 2015 року, окрім Колегіуму постануть ще три споруди: багатофункційний академічний корпус, головний університетський храм разом із пасторальним центром та сучасний бібліотечно-інформаційний комплекс.

 

У будівлях університетського містечка – Колегіумі, бібліотеці-інформаційному центрі, навчальному та адміністративному корпусах – мають втілитися три важливі практики духовного життя: свідчення, служіння та спілкування.

 

Прес-служба УКУ