//

Науковці та діячі культури Чехії виступили за реституцію церковного майна

Близько 40 чеських діячів культури і мистецтва, в тому числі вдова колишнього президента країни Вацлава Гавела, актриса Дагмар Гавел, підписали петицію на підтримку законопроекту про повернення власності релігійним організаціям. Вони написали, що реституція частково виправить шкоду, заподіяну Церквам з боку комуністичного режиму, який незаконно конфіскував їхнє майно. Автори висловлюють надію, що це питання не стане "політичною та ідеологічною зброєю" на місцевих виборах, які мають відбутися в жовтні.


Палата депутатів, нижня палата парламенту, прийняла 14 липня, після більш ніж 20-річної дискусії, законопроект щодо повернення майна 17-ти Церквам, з яких Католицька Церква є найбільшою.


Церквам мають бути повернені землі та нерухомості на суму 75 млрд. крон. Вони повинні отримати протягом наступних 30 років також 59 млрд. крон фінансової компенсації за неповернену власність. Згідно з законопроектом, держава повинна поступово припинити фінансування релігійних організацій. Перехідний період буде тривати 17 років.
Після прийняття нижньою палатою, законопроект спрямований в Сенат. Однак, як очікується, вища палата, в якій домінують ліві, направить документ на доопрацювання.


Автори петиції вважають, що новий закон дозволив би звільнити громадян від податків на Церкви, а релігійним організаціям самостійно управляти своїм майном.

 

За матеріалами radiovaticana.org