//

У Івано-Франківську відбувся єпархіальний Собор присвячений справам богопосвяченого життя

14 лютого у семінарійному храмі ім. Священомученика Йосафата молебнем до Богородиці розпочався Єпархіальний Собор на тему: «Богопосвячене життя в УГКЦ». Богослужіння очолили Кир Володимир (Війтишин), Кир Миколай (Сімкайло) та Кир Софрон (Мудрий) у співслужінні з о. міт. Олегом Каськівим, о. д-р Олександром Левицьким, о. Степаном Балагурою та о. Йосафатом Бойком ВС. Опісля о. міт. Володимир Чорній зачитав декрети Преосвященного Архієрея, якими скликано Собор та номіновано о. Йосафата Бойка, ВС головою Соборової Комісії для організації Собору.

 

У вступному слові о. Йосафат Бойко, Синкел у справах Монашества, пригадав, що цей Єпархіальний собор є безпосередньою підготовкою до Патріаршого Собору, який відбуватиметься у Бразилії з 31 серпня по 3 вересня 2011 року. «Нас гостинно приймає сьогодні Єпархіальна Духовна Семінарія, – зазначив о. Йосафат, - котра є домом, де гартуються та готуються до служіння наші майбутні священики. Сьогодні тут збираються представники усіх чинів та згромаджень, щоб ще раз розважити над темою покликання до богопосвяченого життя та усвідомити, яким має бути служіння монахів та монахинь у сучасному світі».

 

Місцева влада Івано-Франківщини радо відкликнулася на запрошення та взяла участь у Єпархіальному Соборі, привітавши всіх учасників. А саме: пан Олександр Сич – Голова Івано-Франківської Обласної Ради, пан Роман Іваницький – заступник голови ОДА та пан Віктор Анушкевичус – міський голова. Кожен з них звернувся з коротким словом, у котрому зазначили важливість та цінність служіння монахів і монахинь для суспільства в цілому, і для нашого міста, зокрема.

 

Цього дня учасники собору, а їх зібралося понад сто, окрім спільноти братів-семінаристів (понад 150) вислухали ряд доповідей на тему богопосвяченого життя. Зокрема Владика Софрон Мудрий, ЧСВВ у своїй духовній науці розповів про «Святість богопосвячених осіб»; о. д-р Володимир Груца, ЧНІ приблизив слухачам поняття «Покликання»; п. Олег Жерноклєєв, завідувач кафедри всесвітньої історії ПНУ ім. В. Стефаника, д-р істор. наук, професор, ІІІ Чин ВС, доповів про «Історію чернецтва»; о. мґр. Йосафат Фітель, Ігумен Монастиря Василіянського Чину в м. Івано-Франківську висвітлював тему «Післанництва богопосвячених осіб»; о. ліц. Йосафат Бойко, ВС, Настоятель монастиря Воплоченого Слова в м. Івано-Франківську навчав на тему «Плекання покликання та формація богопосвячених осіб».

 

Опісля всі учасники зустрілися в робочих групах, для обговорення почутого та опрацювання висновків собору. Вони поділилися на такі групи
1. Єпархіальне духовенство;
2. Чоловічі чини та згромадження;
3. Жіночі чини і згромадження;
4. Миряни та представники християнських організацій.

 

Кожну групу відвідав Владика Володимир у супроводі о. Йосафата Бойка і поділився своїми пропозиціями щодо служіння богопосвячених осіб Церкві та народу.

 

Перший день Собору завершився відправою Вечірні з Литією Празника Стрітення Господнього. Наприкінці богослужіння о. Йосафат Бойко зачитав привітання Адміністратора Верховоноархиєпископської Української Греко-Католицької Церкви Владики Ігоря Возняка, у якому зокрема сказано: «Не можу бути присутнім на Соборі фізично, але духовно пам’ятаю і уже молюся, щоб Ваш Собор пройшов успішно, відкрито та запропонував окремі практичні завдання для Патріаршого Собору, які б підсилювали духовний рівень чернечих душ та наших мирян у змаганні, не тільки за спасіння, але, насамперед, за здобування праведності у нашому житті. (...) Хай Господь благословить усіх учасників Собору, зокрема, приймати місіонерську діяльність, так дуже потрібну у нашій Церкві. Бажаю Вам мужності та відваги, виконувати слова нашого любого Спасителя: «Ідіть, отже, і зробіть учнями всі народи: христячи їх в ім’я Отця і Сина і Святого Духа» (Мт 28,19). Ставайте все більше самі учнями Христа й старайтеся іншим вказувати цей шлях прикладом посвяченого й бездоганного життя!».

 

15 лютого Єпархіальний Собор молитовно завершив свою роботу. О 10 годині у Катедральному Соборі св. Воскресіння була відслужена Архиєрейська Божественна Літургія, яку очолили Правлячий Архиєрей Івано-Франківської Єпархії Владика Володимир (Війтишин) та Єпископ-Емерит Владика Софрон (Мудрий). У богослужінні співслужили: протосинкел Івано-Франківської Єпархії УГКЦ митр. прот. д-р Олег Каськів, декан Івано-Франківського центрального деканату о. Юрій Новіцький та Отці Настоятелі монаших чинів і згромаджень. Проповідь виголосив о. Йосафат Бойко, ВС – синкел у справах монашества. У слові повчання до численно зібраних вірних та монашества єпархії, отець зокрема сказав:

 

«Богопосвячене життя «не є чимось ізольованим і маргінальним, а реальністю життя всієї Церкви» , воно «дійсно перебуває у самому серці Церкви, як вирішальний чинник її місії, оскільки воно «виражає найглибиннішу сутність християнського покликання». Як колись на Вселенському Соборі, так і сьогодні, на нашому Єпархіальному, можемо ствердно сказати, що «богопосвячене життя допомагало і підтримувало Церкву не тільки в минулому, але й тепер і на майбутнє є цінним та необхідним даром для Народу Божого, адже воно нерозривно пов’язане з її життям, святістю і місією». Для того, щоб зрозуміти покликання, потрібно усвідомити собі, що воно - надприродне явище, яким керує Господь, а, отже, його непросто і нелегко зрозумілим. Покликання не підлягає чисто людським критеріям, бо походить від Того, хто є автором будь-яких критеріїв».

 

На завершення Божественної Літургії з нагоди року Покликання з особливим наголосом на покликанні до богопосвяченого життя та з нагоди завершення Єпархіяльного Собору на тему “Богопосвячене життя в УГКЦ” настоятелі та настоятельки монаших чинів та згромаджень Івано-Франківської єпархії УГКЦ урочисто та привселюдно отримали грамоти-благословення Святішого Отця Бенедикта XVI для гідного здійснення свого богопосвяченого служіння.

 

Так завершився Єпархіальний собор «Богопосвячене життя в УГКЦ» Івано- Франківській Єпархії. Щодо напрацювань Собору, то незабаром вони з’являться у друкованому вигляді.

 

Прес-секретар Собору
О. Роман Влашин