//

Архиєпископ Мюллер: католицизм не може погодитись із відступленням від науки Церкви

Проблема священиків-дисидентів, ситуація лефевристів та зловживання неповнолітніми – це головні теми, про які говорив префект Конгрегації науки віри в інтерв’ю для німецького видання «Süddeutsche Zeitung». Архиєпископ Герхард Людвіг Мюллер говорив в першу чергу про т.зв. ініціативу парохів чи акцію під назвою «Заклик до непослуху», під якою підписалось близько 400 австрійських священиків, що прагнуть ліберальних змін в Католицькій Церкві. В цьому контексті німецький єрарх нагадав, що ця ініціатива поширює розуміння Церкви як реальності, що базується виключно на людях і на силі змінних смаків цього часу. А це не відповідає католицькій вірі, – пояснив Архиєпископ Мюллер.


Стосовно діалогу з лефевристами префект Конгрегації науки віри зазначив, що католицизм не може погодитись із відступом від навчання Церкви. «Якщо лефевристи хочуть єдності, то повинні прийняти той факт, що ІІ Ватиканський собор є зобов’язуючим для Церкви, – зазначив він. – Можна дискутувати про декларацію щодо засобів масової інформації, але твердження щодо євреїв, релігійної свободи чи прав людини мають догматичне значення. Це неможливо відкинути без наслідків для католицької віри»,– додав Архиєпископ.


У відповідь на питання про сексуальні зловживання префект Конгрегації науки віри повторив, що насилля у цій сфері є злочином і гріхом, особливо коли воно застосовується по відношенню до дітей. Представники духовенства, винні у цих злочинах, повинні відповідати  як перед світським трибуналом, так і перед церковною владою. «Ми нічого не приховуємо і нічим не нехтуємо», – додав Архиєпископ Мюллер. В свою чергу щодо роботи Церкви він зазначив, що вона не повинна замикатись в колі еліти найвірніших католиків. «Як сильні, так і слабкі у вірі мають своє місце в домі Господньому, – наголосив німецький єрарх. – Тому Церква відкрита і на тих, хто сумнівається».


За матеріалами radiovaticana.org