//

Космічні технології та архівація манускриптів з Ватиканської Бібліотеки

Існує зв'язок між 80 тис. стародавніх манускриптів, що зберігаються у Ватиканській Апостольській Бібліотеці і сучасними космічними технологіями. Він полягає у тому, що Ватиканська бібліотека є єдиною в світі, яка вирішила архівувати  власні манускрипти в цифровому форматі Fits (Flexible Images Transport System). Цей формат застосовується ще з 1960-х р. в космічній агенції "Nasa", для архівації інформації з астрономічних місій. В інтерв'ю радіо Ватиканг, координатор відділу інформатики Апостольської Бібліотеки Лучано Аменті розповів, що вибір даного формату для зберігання цифрових зображень цінних манускриптів, був обраний з урахуванням  особливої надійності, довготривалості, доступності та необмеженості розміру збереженого в ньому документа.

 

"Архівація є досить складним процесом, оскільки її об'єкти досить крихкі. Однак, використовуючи найкращі технології, ми обмежуємо свою роботу тільки уважним контролем за матеріалом з яким працюємо, тому що,  скарб, який ми зберігаємо - це манускрипти і жодна частина не може бути знищена або пошкоджена під час процесу архівації », - розповів співробітник бібліотеки.

 

Лучано Аменті розповів, що формат Fits використовують більшість  міжнародних установ, які отримують інформацію з космічних супутників, а також підприємства, що працюють в галузі біомедицини та атомної медицини.


За матеріалами radiovaticana.org