//

«Великодушність – дорога до святості!» - духовно-відпочинковий табір молоді Вінницького деканату

Не досить бути просто добрим,

Ніколи не обмежуйся легким,

Мене щоб дійсно бути гідним,

Великодушним будь і стань святим.

(приспів з гімну табору)

 

«Великодушність – дорога до святості!» Саме під такою назвою відбувався цьогорічний духовно-відпочинковий молодіжно-підлітковий табір Вінницького деканату з 18 по 24 червня у с. Голдашівка, Бершадського р-ну, Вінницької області. Організатором табору був ієром. Теодосій Савчук, ВС, сотрудник парафії Покрова Пресвятої Богородиці м. Вінниці, а допомагали йому сестри-монахині Чернечої Родини Воплоченого Слова.

 

Учасники табору (разом понад 30) ставили собі запитання разом із багатим юнаком з Євангелія (Мр. 10,17-27): «Що мені робити, щоб успадкувати життя вічне?» Молодь було поділено на три команди, які були названі на честь блж. Йосафати Гордашевської, свв. Ігнатія Лойоли та Матері Терези з Калькутти, – бо саме ці святі у свій час, відповіли Христу на Його поклик, і, проявивши чималу ВЕЛИКОДУШНІСТЬ, віддали себе на служіння Богу, а відтак стали засновниками чернечих Орденів та Згромаджень.

 

Кожен день табору був по-особливому цікавим. Щоденна Свята Літургія, спільні ранішні та вечірні молитви, молитва на вервиці, «п’ятихвилинка» (коротка наука про святих, засновників чернечих Згромаджень) та «слово на добраніч» (коротка наука про 7 Дарів Святого Духа) – стали тими моментами, які дозволяли учасникам табору не тільки фізично відпочивати, але одночасно і набиратися більше знань та чеснот, які допоможуть добре виконувати своє основне завдання в житті – прямувати до святості.

 

І в той же час, у різних іграх та вікторинах, які відбувалися у всі дні, «таборовики» мали можливість випробувати свої фізичні та інтелектуальні можливості, а також проявити свої таланти. Кожного вечора команди учасників готували виступи на різні теми, співали пісні, розповідали вірші та гуморески, після чого майже кожного дня всі учасники табору брали участь у захоплюючих нічних іграх, що відбувались на полі, в час, коли майже нічого не було видно; а закінчувався вечір ватрою.

 

Найбільш пам’ятною для всіх учасників табору була середа, оскільки події цього дня відбувались на березі озера, починаючи з Божественної Літургії, а також науки, ігри, купання в озері і закінчуючи підвечірком. До табору усі, повні емоцій та вражень, повернулися аж увечері.

 

А на закінчення табору – найзахопливіша гра «пошук скарбу» (повний ящик цукерок та солодкої води). І хоча переможцем була одна команда, та, як справжні християни, скарб поділили порівну для усіх учасників. А вечором всі куштували смачний святковий шашлик, приготований самим організатором табору, найбільша ватра за усі 6 днів, співи, танці, ігри, конкурси і довгоочікуване нагородження таборовиків футболками з гербом табору та цікавими книжками.

 

Табір закінчився, але висловлюємо щире сподівання, що він надовго залишиться у пам’яті його учасників, що і стане особливою нагодою щоб, зростаючи у чесноті ВЕЛИКОДУШНОСТІ, прямувати дорогою до святості –  до Христа.

 

ОКСАНА ФІЛЬ, аніматор табору.

МХС «Я живу», м. Вінниця