//

У Львові відбулась урочиста академія присвячена новомученикам

У Львові відбулась урочиста академія присвячена новомученикам та ісповідникам віри ХХ століття УГКЦ.

У неділю 24 червня, у Львівській фiлармонiї (вул. Чайковського) вiдбулась урочиста академiя, з нагоди беатифікації 28 новомучеників УГКЦ. Як відомо, 27 червня 2001 року у м. Львові під час Архиєрейської Божественної Літургії, яку довершив Святіший Отець Іван Павло ІІ відбулось проголошення блаженними мучеників та ісповідників віри УГКЦ. З цієї нагоди заслужена академiчна капела України «Трембiта» презентувала львів’янам твір Ендрю Ллойда Вебера «Реквiєм».

 

У вступному слові преосвященний владика Михайло Гринчишин, апостольський екзарх для українців Франції, країн Бенілюксу та Швейцарії, а також Голова Місії «Постуляційний центр беатифікації та канонізації святих УГКЦ» сказав про важливість мучеництва в історії церкви, адже «кров мучеників є насіння християнства», бо кров християн була тим сім'ям, з якого виростала віра. Цю тезу Тертуліана потвердили своїм особистим прикладом мученики та ісповідники УГКЦ у буремному ХХ столітті. Приклад їхньої віри є гідним до наслідування для молодого покоління. Варто зазначити, що цього року владика Михайло Гринчишин святкує свій 60-річний ювілей священства.

 

На завершення урочистої академії Високопреосвященний Архиєпископ та митрополит Львівський, Ігор, подякував хористам та оркестру за віртуозність. Над усе відзначив майстерність виконання солістів: сопрано - пані Марту Якобчук; тенор – Івана Василькова; дискант – Андріана Боднара; диригента – Сергія Якобчука.

 

Також митрополит Львівський склав сердечні вітання, преосвященному владиці Михайлу Гринчишину, зауваживши самовідданість та жертовність співбрата у єпископстві, у всіх місцях його служіння для добра Церкви та українського народу. Вітання ювіляру від Голови УГКЦ Блаженнішого Святослава, та Блаженнішого Любомира передав преосвященний владика Богдан Дзюрах, керівник Адміністрації Патріаршої курії УГКЦ. До теплих слів привітання з нагоди 60-річного ювілею священства владики Михайла долучились також Міський голова пан Андрій Садовий, та голова Львівської облдержадміністрації Михайло Костюк.

 

У свою чергу, преосвященний владика Михайло Гринчишин подякував усім присутнім за теплі слова та вітання, а заслужена академічна капела України «Трембіта», під диригуванням Миколи Кулика заспівала ювіляру багатоголосе «Многая і благая літа».


Прес-служба Львівської архиєпархії