//

Ватиканський документ: 7 сценаріїв і 5 інструментів нової євангелізації

19 червня опублікували робочий документ (Instrumentum Laboris) Синоду Єпископів для нової євангелізації. Він відбудеться у Ватикані 7–28 жовтня 2012 року. Документ складається з 4 основних частин. Перша присвячена відкриттю суті нової євангелізації, яка є досвідом християнської віри, зустрічі з Ісусом Христом, Євангелієм Бога Отця до людини, що змінює нас, збирає разом і провадить завдяки дару Святого Духа до нового життя. У другій частині увага зосереджена на розпізнаванні змін, які впливають на наш спосіб життя і віру. До того ж проведено аналіз причин поширення ідеї нової євангелізації та як різні окремі Церкви приймають цю концепцію. У другому розділі запропоновано 7 сценаріїв нової євангелізації: культурний, суспільний, економічний, політичний, науково-технічний, комунікаційний і релігійний. У документі виокремили також 5 інструментів нової євангелізації: любов, екуменічний діалог, міжрелігійний діалог, парафіяльне душпастирство і душпастирство покликань.

 

У третій частині – аналіз основних місць, інструментів, суб'єктів та видів діяльності, за допомогою яких можна переказувати християнську віру, таких як: Літургія, катехизація, благодійність; пам'ятаючи, що переказ віри має ґрунтуватися на її визнаванні, священнодійстві, переживанні та молитовній підтримці. Таким чином, четвертий і останній розділ присвячений дебатам про сектори пастирської діяльності, яка особливим чином спрямована на проголошення Євангелія і переказ віри. Тут йдеться про класичні сектори, але розглядаються також нові, які з'явилися як відповідь на виклики, що є у християнських спільнот і впливають на їхній спосіб життя і віру. Серед них називають чотири головні: екологія людської особистості, взаємодоповнюваність віри і розуму, звернення до святості, центральне місце питання священичих покликань.

 

На закінчення документа акцентують на тому, що нова євангелізація є "ліками, які дару.nm радість і життя без усіляких страхів".

 

За матеріалами:  radiovaticana.org