//

Глава німецького єпископату про проблеми Європи

Архиєпископ Роберт Цоліч закликав, щоб Європа стала континентом надії. Як зазначив глава єпископату Німеччини, «для цього необхідно відважних і відповідальних християн, котрі вирішують актуальні проблеми в світлі Євангелія». Німецький єпископ у виголошеній в Дюссельдорфі промові також скритикував політиків, котрі применшують кризу Європи до фінансових питань.


Промова Архиєпископа Цоліча є чимось на кшталт християнської програми для Європи. Він тричі зацитував блаженного Папу Івана Павла ІІ і його європейське бачення. Він нагадав його прагнення, щоб Європа дихала двома легенями, західною і східною, згадав про встановлених покровителів Європи: Кирила і Методія, Катерину Сієнську, Бригіду Шведську та Едіту Штейн, а також нагадав про заклик Івана Павла ІІ до християн взяти на себе відповідальність за континент.


В присутності політиків та науковців Архиєпископ Цоліч з прикрістю зазначив, що більшість європейських законів є економічного виміру. «Без правдивої спільності цінностей ми не збудуємо стабільної законодавчої спільності», – говорив він, додаючи, що всі наступні договори повинні базуватись на спільних духовних цінностях.


Архиєпископ Цоліч також скритикував Європейський Союз за те,  що він менше уваги приділяє суспільному виміру, ніж економічному. Як приклад німецький єрарх навів сімейну політику. На його думку, в ЄС замість того, щоб обороняти внутрішньосімейні зв’язки, більший акцент робиться на можливості швидкого повернення до праці кожного з батьків, якого трактують як робочу силу.


Архиєпископ Цоліч запевнив, що Католицька Церква готова до співпраці у творенні Європейського Союзу, однак зазначив, що такі цінності як свобода, справедливість та права людини не можуть існувати без посилання на Бога. В іншому випадку вони можуть замінитись на егоїзм та зарозумілість.


За матеріалами radiovaticana.org