//

Митрополит Львівський молився за працівників медичної сфери

Високопреосвященний Архиєпископ і Митрополит Львівський владика Ігор (Возьняк) з нагоди Дня медика, який Україна відзначає у третю неділю червня, молився за працівників сфери медицини.

 

Молитва відбулася 12 червня у Архикатедральному соборі Святого Юра з ініціативи Комісії у справах душпастирства охорони здоров’я Львівської Архиєпархії за участі Головного Управління Охорони Здоров’я Львівської області, міського управління, Асоціації лікарів католиків, Українського Лікарського Товариства, профспілкових та громадських організацій.

 

«Дякуємо усім вам за ваші старання, служіння, навчання й труди, які ви взяли на себе й сумлінно це виконуєте». -  сказав у своєму слові Архиєрей. Владика наголосив що професія лікаря потребує дуже багато знання, вміння, терпеливості та любові до ближніх. «Люди довіряють вам, тому ви повинні ще більше цінити своє покликання та поступати вперед у тихому служінні їм. Ніколи не забувайте, що крім скромної винагороди, яку отримуєте від держави та частково від пацієнтів, вас очікує велика й вічна нагорода, яку запропонує вам сам Божий Син», - наголосив владика.

 

Після завершення Літургії владика Ігор відзначив пам’ятними грамотами найкращих працівників медичної галузі Львівщини.

 

Також в рамках святкування Дня медика, випускники Школи біоетики УКУ з рук її керівника о. д-ра Ігора Бойка, отримали сертифікати про завершення навчання. Варто пригадати, що за три роки існування Школи біоетики УКУ, понад 50 осіб отримали сертифікати програми.

 

Прес-служба Львівської Архиєпархії

 

Слово Архиєпископа і Митрополита Львівського з нагоди Дня медика

Рм. 4,4-12; Мт. 7,15-21.

Вельмишановні, любі та необхідні лікарі, медсестри, працівники медичного персоналу, дуже дякую вам, що ви сьогодні прибули до храму на молитву, щоб виявити вдячність Богу за його добродійства, якими він обдаровує нас, особливо тих, хто працює у медичній сфері. Ваша професія - особлива та доконечна, дуже цінна, бо часто у руках медичних працівників знаходяться люди, яким неминуча медична допомога. Люди цінять працю та служіння лікарів і Святе Писання пригадує: «Стається не раз, що одужання в їхніх руках перебуває» (Сир. 38,13). Мудрець звертає увагу на послугу лікарів й пригадує, що їм також потрібно молитись, щоб приносити рятунок для хворих. Бо мудрість лікарів походить від Бога й цього не можна легковажити. А згодом, цей же автор дуже випереджено  пригадує: «Той же, хто грішить супроти свого Творця, нехай потрапить лікареві у руки» (Сир. 38,15). І це не є злобне бажання автора слів  книги Сирах, лише пригадка, щоб уважати на своє життя й сумлінно виконувати закон Божий. Тобто, Мудрець засвідчує про те, що гріх може викликати навіть хворобу тіла і така людина згодом попадає у руки лікаря. Це підтвердив сам Син Божий, який оздоровив хворого й сказав йому, щоб він уникав гріха, бо може зайти у гіршу хворобу (пор. Ів. 5,14). Одним словом, послуга лікаря тісно пов’язана із благословенням Божим. Тому це служіння та праця вимагає великої відповідальності не тільки перед своїм сумління й людьми, які звертаються з потребою до лікаря, але сам Господь згадує лікареві, що він запитає його про виконування дорученого обов’язку. Коли Бог дає комусь покликання та спеціальність (пор. Сир. 38,1), а це отримують усі, то тим самим, така особа відповідальна перед ним. І не має значення чи хтось про це знає чи ні, вірить у це або легковажить, - відповідати прийдеться перед самим найвищим Суддею за виконання отриманого завдання чи реалізованої професії і то не тільки лікарям, але усьому людству, кожній людині. Ми щасливі з цього тому, що сам Господь зацікавлений нашим служінням та нашою працею, бо це спонукує нас до кращого виконання його волі. Святий Іван Золотоустий згадує, що у давнину, мудрі лікарі, що витягали, наприклад, каміння із каналів тіла, чинили це привселюдно, на площі. Люди затримувалися й бачили операцію, а медики поступали так тому, щоби спонукувати людей дбати про своє здоров’я (пор. св. Ів. Золот., Слово XIII «Про хвороби та лікарів»).

 

Дорогі, достойні та улюблені наші лікарі, медсестри, викладачі Медичних установ та студенти, працівники медичного персоналу, дуже дякуємо усім вам за ваші старання, служіння, навчання й труди, які ви взяли на себе й сумлінно це виконуєте! Вітаю сердечно усіх вас з днем медичного працівника! Ваша професія потребує дуже багато знання, вміння, терпеливості та любові до ближніх, які віддаються у ваші руки. Люди довіряють вам, тому ви повинні ще більше цінити своє покликання та поступати вперед у тихому служінні їм. Ніколи не забувайте, що крім скромної винагороди, яку отримуєте від держави та частково від пацієнтів, вас очікує велика й вічна нагорода, яку запропонує вам сам Божий Син. Це він сказав: «Бо я … хворий і ви навідались до мене…» (Мт. 25,36). А ви не тільки навідалися, але й вилікували його, поставили на ноги, оздоровили, доглядали й продовжили йому життя! Допомога ближньому, це – допомога самому Ісусові Христові! Обслуга ближніх, це – нахилитися над самим потребуючим Христом! Ось, кого необхідно бачити у наших ближніх: самого Господа. Хай Господь благословить усіх представників Медичного персоналу  щедрими духовними дарами, вмінням, знанням, винахідливістю, терпінням, любов’ю до ближніх та добрим здоров’ям на багато років життя! Бажаю усім вам та вашим родинам опіки Божої Матері!

+ Ігор

Архиєпископ і Митрополит Львівський УГКЦ

12 червня 2012 р.Б. Архикатедральний Собор Святого Юра. м. Львів