//

"L'Оsservatore Romano": невідомий кардинал Костантіні

Сьогоднішня "L'Оsservatore Romano" знайомить читачів з маловідомою, але значущою фігурою в історії Церкви: місіонером, новатором і близьким другом папи Пія XII кардиналом Челсо Костантіні. У 1922 р. єрарх був призначений першим Апостольським делегатом в Китаї і активно сприяв інкультурації християнського послання в цій країні. Він провів перший в історії Китаю Синод і консекрував санктуарій Матері Божої в Шанхаї. Завдяки його зусиллям відбулась хіротонія перших 6 китайських єпископів. У 1939 р. він запропонував ідею проведення екуменічного Собору для реформи місіонерської діяльності Церкви і був натхненником Папи в цій сфері. Під час II Світової війни кардинал Костантіні допомагав багатьом учасникам підпілля, серед яких був майбутній прем'єр-міністр Італії Альчидо Де Гаспар, і рятував італійських євреїв. Потім, у мирний час, активно підтримував ідею європейської інтеграції і сприяв нормалізації відносин між Заходом і Сходом на міжнародному рівні.


"L'Оsservatore Romano" звертає увагу на деякі ініціативи єрарха, серед яких: створення в 1912 р. в Мілані "Спільноти друзів християнського мистецтва" і відповідного журналу, присвяченого християнській культурі. Підкреслюється, що саме завдяки зусиллям кардинала Костантіні Апостольська Столиця почала активно цікавиться проблемами сучасного мистецтва.


Ватиканське видання також звертає увагу на близький зв'язок, що існував між кардиналом і Папою Пієм XII. Обидва народилися в один рік, разом прийняли священичі свячення, перебували на дипломатичній службі Святого Престолу, а потім працювали в Римській курії. Померли єрархи також в один рік і навіть один місяць. Листування між Папою і кардиналом, що збереглося до наших днів, проливає світло на знатну фігуру Понтифіка і є доказом його турботи про мирт і справедливість в часи Другої світової війни.


За матеріалами radiovaticana.org