//

"Будьте вірні Господу, бо він знає про вас..."

Слово Архиєпсикопа і Митроополита Львівського
з нагоди Дня захисту дітей та Архиєпархіальної дитячої прощі
Ді 27,1-44; Ів 17,18-26.

 

Ісус Христос молився за своїх учнів та за усіх людей світу, навіть за тих, які ще не народилися, бо у Бога немає нічого незнаного. Господь знає про нас усе, але це зовсім не означає, що ми робимо так або інакше, тому що Бог про це знає наперед. Наприклад, мурашка, яка повзе по дереві до якогось паразита, направляється туди не тому, що ми бачимо та здогадуємося про її прямування, але вона повзе туди, щоб поживитися. Бог знає про людину, що вона так поведеться, але залишає вибір за нею, не тисне на неї, не затримує її у діянні хоч вона може виступати проти та ображати Господа. Ні! Наш Господь шанує вільну волю кожної особи, уболіває за народ, створює усі умови, щоб люди освячували себе та спасали свої душі. Спаситель молився за нас, хоч ми ще були далеко від появи на світ, він знає нас краще, як ми себе знаємо, тому й молився, щоб ми були добрими людьми та жили сильною вірою у нього. І ми дякуємо Богу за те, що дає нам добрих батьків, бабусь, дідусів, вчителів, священиків, катехитів, інших добрих людей, які дбають своїми стараннями, а також, гідним прикладом, щоб ми взаємно зростали у вірі та осягнули вічну нагороду у вічності.

 

Дуже дякую нашим відповідальним в Архієпархії отцям, сестрам та катехитам, які відповідальні за дітей та їхнє зростання у вірі, любові до Бога та ближніх. Звичайно, що дуже добре тоді, коли особа від дитячого віку практикує віру в Бога, укріплюється у ній, зростає та гідно прямує християнським способом життя зберігаючи Божі Заповіді. Автор псалмів пригадує: «З уст дітей і немовлят учинив єси хвалу…» (Пс 8,3).  Діти, а навіть немовлята, повинні вже чути про Бога, хоч можливо й добре не розуміють того, однак, часте пригадування про найкращого батька, Небесного Отця, допомагає, щоб це ім’я міцно увійшло  у свідомість дитини, яка згодом славитиме його. Багато із дітей у наш час позбавлені можливості пізнати Господа та гідно практикувати віру у щоденному житті. Деякі діти, внаслідок батьківського незнання чи неохоти жити згідно Божого закону, навіть нехрещені, не моляться, не вміють перехреститися, не знають нічого про існування Бога та відповідальність у вічності за своє життя перед ним. Це дуже погано, коли людина живе і не змагається за те, щоб бути вічно щасливою, щоб здобути нагороду за свої старання у житті, щоб не втратити найбільшого щастя у небі: перебувати у щасливій любові з Господом, пресвятою Богородицею, ангелами та усіма святими. Мудрець уболіває за дітей, а разом за усіх людей, кажучи такі слова: «Щоб твої, Господи, улюблені діти знали, що не плоди різнорідні прогодовують людину, а слово твоє зберігає тих, які в тебе вірять» (Муд 16,26). У книзі Сираха знаходимо мудрі слова, які впрост відносяться до дітей: «Хто шанує батька, той гріхів збувається. Хто звеличує матір свою, той немов скарби збирає» (Сир 3,3-4). Надзвичайно важливі слова вклав Господь Бог в уста Любомудра, який проголошує нам велику життєву правду, щоб з гідністю й пошаною відноситися до батьків та старших. Святий І. Золотоустий підтримував батьків, які дбали про освіту дітей, але картав таких, які занедбували навчати дітей Божого закону і закликав батьків, щоби від раннього віку привчати дітей до  читання святих Писань (на Еф п.2). Цей же святий  пригадує родичам: «Слухайте це, батьки та матері: виховання дітей для вас не залишиться без нагороди» (пор. св. Ів. Золот. Бесіда IX на 1Тм п.2).

 

Як кожного року, сьогодні ми відбуваємо прощу посвячену Господу через дітей, особливо тих, які беруть активну участь у катезхизації, тобто, навчаються Божого закону та приходять у неділі й свята до церкви на  Службу Божу. Вас, дітей, виховують батьки, рідні, катехити, священики та вчителі, бажаючи вам насамперед духовного добра та доброго здоров’я. Можливо ми не звертаємо найбільшої уваги на Перше червня, як одне з найдавніших міжнародних цивільних свят, що підтримала ООН і проведене вперше в 1950 році. Однак, Церква радіє тим, що світ звертає увагу на виховання та добрий стан дітей, особливо, опущених, бідних, знедолених, про яких мало хто дбає або просто, використовують їхню дешеву працю, щоб збагачувати кишені. У наш час ще багато дітей помирають з голоду, інші, ненароджені гинуть в утробі матерів. Церква уболіває за усіх та подає свій голос захисту й допомогу, щоб рятувати тих, до яких має можливість дійти. Тому, дорогі діти, будьте дуже вдячні вашим батькам та усім вихователям, які дбають про вас, стараються про ваш гідний духовний і матеріальний стан життя. Ісус Христос пам’ятає про усіх, тому, навіть, колись дуже втомлений чекав на дітей і просив апостолів, щоб, не дивлячись на велику втому дітей допустили до нього (пор. Мт 10,14). Він благословив дітей, клав свої руки на їхні голови, торкався їх, вказуючи, що «таких Царство Боже». Закликаю вас, дорогі та любі діти, щоб ви гідно всюди поводилися, були чемні, слухняні, ніколи не зухвалі, але прості й покірні. Моліться до Бога за своїх батьків та вихователів, за нашу Церкву та наш народ. Часто сповідайтеся, тобто, очищуйте себе від гріховної скверні, причащайтеся Тіла Христового, уникайте гріху та всякого роду нечесті. Будьте вірні Господу, бо він знає про вас і бажає, щоб ви завжди приходили до нього у ваших молитвах, а він благословить вас! Хай пресвята Діва Марія, Мати Господня та ангели хоронителі будуть завжди з вами!

 

Дякую всечесному отцеві Павлу Цвьоку та сестрі Меланії Сидорик за організацію сьогоднішнього дня! Дякую усім отцям, сестрам, катехитам та іншим добродіям, що сприяли гідному проведенню цієї прощі. Подяку складаю отцю ректору семінарії, Миколі Фредині та цілій семінарійній управі за прихильність й прийняття малих прочан у вашій семінарії. Хай Господь усім благословить!


+ Ігор
Архиєпископ і Митрополит Львівський УГКЦ

1 червня 2012 р.Б. Львівська Духовна Семінарія Святого Духа

 

Джерело: www.ugcc.lviv.ua