//

За аборти виступає рекордно мала кількість американців, – опитування

За результатами нового опитування Gallup, половина всіх американців виступає проти абортів. 41% вважають себе прихильниками абортів. Це найнижча цифра з тих пір, як служба Gallup почала досліджувати такі питання.

 

Попередній рекордний рівень - 42% - був у травні 2009 року. 51% в тому опитуванні назвали себе противниками абортів, відповідно розрив 9% в цьому місяці між тими, хто виступає «за» і «проти» абортів.

 

Збільшення кількості тих, хто виступає за життя в травні 2009 року виявилося тимчасовим. За даними опитування 2011 року, за аборти виступило 49%, проти - 45%. «Залишається подивитися, - зауважує Gallup, - чи буде статистика цього місяця тимчасовою?» Коли Gallup вперше поставив це питання в 1995 році, 56% американців виступили за аборти, і тільки 33% - проти.

 

Gallup виявив тенденцію до збільшення кількості тих, хто виступає «проти» в усіх групах. 72% республіканців сказали, що вони виступають проти абортів, що майже збігається з 73% в 2009 році. Тільки вдруге з початку проведення опитування, більше незалежних виборців проголосували проти абортів (47%), ніж за них (41%). А серед демократів 34% висловилися проти абортів, на 7% більше, ніж рік тому. Попередній рекорд для демократів, які виступають проти абортів, був 38% в 2003 році. На більш специфічне питання про їх погляди на аборт думки американців залишилися без змін.

 

Служба Gallup запитала: «Як ви вважаєте, аборти повинні бути легальними за будь-яких обставин, легальними за певних обставин або нелегальними за будь-яких обставин?» У недавньому опитуванні 52% обрали середню позицію - легальними за певних обставин. З 2001 року це найпопулярніша відповідь, її дають 50-58% опитаних.

 

Аборти - це питання, яке в зв'язку з останніми подіями має відношення до адміністрації Обами і стосується позиції уряду щодо контролю народжуваності і фінансування Planned Parenthood (планування сім'ї). Мандат з контролю народжуваності вимагає від роботодавців забезпечити протизаплідні засоби. Захисники життя стверджують, що ці засоби є абортивними.

 

Planned Parenthood є найбільшою в США організацією, що підтримує аборти. Організація також отримує гранти від уряду для направлення та обслуговування жінок, наприклад для досліджень з виявлення раку грудей. Деякі захисники життя хочуть припинити фінансування урядом організації Planned Parenthood через їх відкриту підтримку абортів. Передбачуваний кандидат від республіканців Міт Ромні сказав, що він підтримує ці зусилля.

 

Минулої осені вийшов документальний фільм «Дар життя», де бере участь колишній губернатор Арканзасу, кандидат на виборах 2008 року і відомий в ЗМІ чоловік Майк Хакабі. У фільмі показані інтерв'ю кількох людей, які майже стали жертвами абортів.

 

В останньому опитуванні Gallup 3-6 травня 2012 взяли участь 1024 дорослих американців. Похибка може скласти + - 4%.

 

За матеріалами cnlnews.tv