//

Відбулась спільна проща громад УГКЦ в Італії до сантуарію Мадонни святого Луки у Болоньї

Старовинне місто Болонья на Півночі Італії має багато епітетів, і один із них – місто дванадцяти воріт. Це число воріт несе символічний характер бо будувалося місто на зразок Небесного Єрусалиму. Можливо цей факт сьогодні, 27 травня 2012, перестав бути лише історією. Бо саме сюди – до Болоньї, скликала усіх паломників Пречиста Діва Марія наче до Небесного Єрусалиму.

 

27 травня відбулася Всеіталійська національна проща українців до чудотворної ікони Божої Матері. Саме тут, у Болоньї, зберігається рідкісна ікона Богородиці від Святого Луки, яка є унікальною візантійською іконою і за переданням була написана самим Апостолом Лукою .

 

Проща розпочалась спільною молитвою прочан, ще коло підніжжя пагорба Гуардія, де спочиває величавий сантуарій. Під проводом спільноти «Матері в молитві» прочани склали свої спільні молитви і піднімалися пішою ходьбою, жертвуючи намірення у стіп Небесної Матері.

 

Опівдні розпочалась Божественна Літургія, яку очолив Апостольський Візитатор для українців греко-католиків в Італії та Іспанії Преосвящений Владика Діонісій Ляхович. Владиці співслужили місцеві священики Латинського обряду: монс. Джовані Сільвані, Генеральний вікарій Болонійської Архидієцезії, монс. Артуро Тесті, Ректор Сантуарію Богородиці від Святого Луки, та монс. Хуан Андрес Каньято, Канонік базиліки Св. Петра у Болоньї і близький товариш спільноти. Брали участь у Божественній Літургії і численні душпастирі УГКЦ, які прибули на прощу із своїми вірними: о. Андрій Жибурський, Ректор церкви Св. Архистратига Михаїла у Болоньї і душпастир місцевої спільноти, о Марко Семеген, Пасторальний Координатор для українців в Італії із Риму, о. Володимир Волошин (мм. Фіренце і Прато), о. Олександр Товт (мм. Павія і Вогера), о. Олександр Сапунко, ( мм. Ровіго, Карпі та Ферара), о. Віктор Двикалюк (мм. Равена і Ріміні), о. Віктор Чуляк ( мм. Фаенца, Чезена й Форлі), о. Андрій Твердохліб і о. Іван Чверенчук (мм. Падова, Есте, Абано та Кійоджія) та о. Андрій Мацьків (м. Реджіо-Емілія). Дияконував диякон Андрій Салабай. Прислуговували брати-семінаристи із Українського папсього інституту Св. Покрови у Римі. Брали участь у паломництві і інші спільноти, що прибули на Прощу із різних міст, серед яких найбільш чисельні із мм. Мілану, Риму, Помпеї, Ченто, Модени та Мантови.

 

У проповіді під час Літургії Владика Діонісій наголосив, що національна проща українців в Італії є нагодою віддати себе під омофор Богородиці у важких обставинах емігрантського життя. Архієрей також поділився духовною наукою з нагоди Неділі Свв. Отців І-го Вселенського Собору:

 

«Саме сьогодні припадає Неділя Свв. Отців І-го Вселенського Собору на якому був засуджений Арій, який відкидав Божество другої особи Св. Трійці, Сина Божого. Ця єресь стосувалась найголовнішого християнського догмату – Божества Ісуса Христа, який складає основу нашої віри та спасіння. Важко би собі уявити сьогодні природу Христової Церкви, якщо би єресь Арія та його послідовників не була відкинута у 325 році 318-ма єпископами з різних кутків світу, яких називаємо святими отцями І–го Вселенського Собору.

 

В сьогоднішньому читанні з книги Діянь Апостолів ми чули заклик саме до єпископів, щоб вважали на самих себе і на все стадо, над яким Дух Святий поставив їх єпископами. Щоб пасли Церкву Господа Бога, яку Він придбав своєю кров'ю, від хижих вовків, які не щадитимуть стада (Ді 20, 28-30). А історія Церкви повна таких «хижих вовків», що приносять шкоду для Церкви. Таким же був Юда, що зрадив Ісуса, Арій, і багато інших.. А навіть цими днями Папа терпить з приводу цього, адже в самому Ватикані появилася "чорна ворона", яка виносила таємні документи. Але, як сам Папа вчора сказав, що Церква збудована на скалі і вороги пекельні її не подолають.

 

Також Богородиця захищає Церкву від ворогів. Вона вказує на правильний шлях кудою іти, вона вказує шлях до Ісуса Христа. Тому ми прийшли до Неї сьогодні, щоб вона нас взяли за руку і попровадила до Ісуса Христа і через Христа до Небесного Царства». 

 

Також під час Літургії приступили до урочистого Святого Причастя п’ятеро дітей, що протягом року майже щонеділі готувалися на заняттях катехизму. Для маленьких прочан цей день став потрійним святом, бо приймали урочисто Святі Тайни, молилися перед іконою Небесної Матері та отримали благословення Владики на добру долю.

 

Усі прочани висловлювали подяку духовенству та Владиці за організацію такої Прощі, що гуртує на чужині і допомагає хоч на хвилинку душі піднестись на небесні висоти. Тому усі наповнились радістю та миром божої благодаті, бо вони наче насправді побували у «Небесному Єрусалимі» Болоньї.

 

Прес-служба УГКЦ в Італії