//

«Ми відчули єдність УГКЦ, яка розсіяна по різних країнах, культурах та попри це вона залишається єдиною та українською спадкоємницею Таїнства Хрещення Святого Володимира», - Глава УГКЦ в Польщі

«Цей день для мене є дуже зворушуючим, адже  ми разом  тут можемо відчути єдність, а відтак велич нашої Церкви-мучениці, яка розсіяна по різних країнах,культурах, проповідуючи різними мовами. Попри це вона залишається єдиною та українською спадкоємницею Таїнства Хрещення Святого Володимира», - сказав у проповіді під час Божественної Літургії Блаженніший Святослав Шевчук, Глава УГКЦ, у греко-католицькій парафії м. Лігниці (Польща) 26 травня 2012 року.

 

З Предстоятелем Церкви співслужили Владика Ігор Возьняк, Архиєпископ і Митрополит Львівський, Владика Іван (Мартиняк), Митрополит Перемишльсько-Варшавський, і Владика Петро Крик, Екзарх для українців-католиків у Німеччині та Скандинавії,Владика Василь Семенюк, Архиєпископ і Митрополит Тернопільсько-Зборівський, Владика Павло Хомницький, Єпарх Стемфордський (США), Владика Давид Мотюк, Єпарх Едмонтонський, та Владика Богдан Дзюрах, Секретар Синоду Єпископів УГКЦ, Владика Володимир Юнак, Єпарх Вроцлавсько-Ґданський та близько тридцяти греко-католицьких і римо-католицьких священиків. На Літургії молилося близько тисячі віруючих з різних куточків Польщі.

 

«Трагедія переселення українців до Польщі болючим шрамом пройшлася по тілі нашого народу. Ті люди, які були змушені покинути свої домівки, свою Матір-землю, можливо, як ніколи у нових землях почувалися сиротами. Вони почали шукати своєї Церкви, горнутися до неї, вбачати в ній джерело Духа Святого, таким чином вливаючись з нею  у нове життя», - пояснив він.

 

На його думку, географія УГКЦ минулі два століття «пишеться  мирянами». Адже, там, де «провадив наших людей Господь, там народжувалося і голосилося Слово Боже УГКЦ». «Своєю присутністю тут разом з єпископами з цілої України і світу ми хочемо вам досвідчити Господні Слова про те, що ми не залишимо вас сиротами. Ми пам’ятаємо про вас і молимося», - звернувся до присутніх на молитві греко-католиків у Польщі Блаженніший Святослав. Крім того, він звернувся і до молоді згадуючи про те, що в історії вірних УГКЦ в Польщі у Лігниці існував молодіжний центр, де «довкола цього інтернату ховалося наше сьогодення і майбутнє». «З цієї школи вийшло 10 священиків, 3 сестер і багато науковців та діячів культури, які сьогодні розвивають спільноту та долучаються до розвитку Польської держави», - зауважив він.

 

Вітаючи Главу УГКЦ греко-католицька молодь Польщі звернулася до нього із проханням «відкрити їм джерело надії». «Тим джерелом  надії є Отець Церкви Небесний. Його силу ви можете здобути і наповнитися діянням Святого Духа на якого ми очікуємо у цьому літургійному періоді нашого року. Шукайте Господа у Церкві яка є вашою матір’ю», - завершив промовець.

 

Напередодні Літургії Глава УГКЦ зустрівся із духовенством, щоб зосередити їх увагу над стратегією розвитку УГКЦ до 2020 року. На його переконання ці стратегічні постулати спрямовані на оновлення релігійного життя в парафія як в Україні, так і за її межами. Крім того він відвідав парафіяльні спільноти Любіня та Замінецях.

 

Департамент інфорацції УГКЦ