//

Під час відвідин Луганська Глава УГКЦ зустрівся із політв’язнем, який перебував у концтаборі разом із Йосипом Сліпим

15 травня 2012 року Блаженніший Святослав (Шевчук) в рамках душпастирського візиту до Донецько-Харківського екзархату УГКЦ відвідав м. Луганськ. Там Глава Церкви зустрівся із греко-католицькою громадою міста у храмі Царя-Христа, де він ознайомився з історією парафії і храму. Серед присутніх парафіян був колишній політв’язень Микола Бєлих, який перебував у концтаборі Мордовії разом із Патріархом УГКЦ Йосипом Сліпим, - повідомив о. Сергій Паламарчук, прес-секретар Донецько-Харківського екзархату.

 

Як стало відомо, 84-річний п. Микола є уродженцем с. Краснодар, що на  Луганщині, яке знаходиться фактично на кордоні із Росією. Свого часу цей чоловік був переслідуваний і засуджений за віру в Бога. «Я перебував в одному таборі із Йосифом Сліпим та о. Григорієм Цимбалом. В тому таборі були усі разом: і баптисти, і православні, і католики, п’ятидесятники. Пригадую те, що Йосип Сліпий був завжди обережний, остерігався всього, постійно молився. До нього завжди приходив один українець. У цьому  таборі відправлялися Літургії, засуджені священики причащали людей», - розповідає п. Микола. Згодом, за його словами, Патріарха Йосипа забрали до суворішого табору Мордовії. Після визволення  з табору цей  чоловік пропрацював 10 років у шахті.

 

Після зустрічі із парафіянами Глава Церкви відвідав військову частину, в якій він перебував свого часу на службі в армії. Там Блаженнішого Святослава зустріли працівники санітарної частини колишнього авіаційного училища, де він служив. Військовослужбовці частини вручили Предстоятелю УГКЦ подарунок – ікону Пресвятої Богородиці та особливу відзнаку – ветеранську медаль частини.

 

Цього ж дня Глава УГКЦ зустрівся із мером Луганська – п. Сергієм Кравченком та п. Едуардом Лозовським, заступником губернатора Луганської області. На зустрічах з владою Предстоятель УГКЦ торкнувся теми виділення земельних ділянок для громад УГКЦ, підкресливши важливість толерантності і рівності у вирішенні конфесійних питань. Він також їх запевнив у своїй молитві за усі добрі справи їхніх рук.

 

Наостанок Глава УГКЦ разом із греко-католицькою громадою міста Луганська молився Молебень до Богородиці.

 

Департамент інформації УГКЦ