//

Бенедикт XVI про необхідність «нової євангелізації»

Про необхідність нової євангелізації пригадав Бенедикт XVI у своєму листі до архиєпископа Відня, кардинала Крістофера Шенборна, який буде представляти Папу 12 травня ц.р. на майбутніх урочистостях з нагоди 450-річчя оновлення Празького архиєпископства. Єпископська кафедра в столиці Чехії була заснована в X столітті (973 р.), а в XIV столітті (1344 р.) вона була піднесена до рівня архиєпископської. Однак з початку XV століття ця кафедра залишалася вакантною у зв'язку з гуситською кризою. Лише в 1561 р. Чехія отримала свого архиєпископа. Кардинал Шенборн представлятиме на торжествах Святішого Отця, оскільки він, як зазначено в Папському посланні, є уродженцем Праги.


             У тому ж посланні говориться, що євангельський посів, розпочатий на чеській землі святими Кирилом і Мефодієм та продовжений св. Людмилою і її онуком Вацлавом, не припинявся ніколи, свідченням чого є численні пам'ятки історії, мистецтва та культури, як і побутові звичаї чехів. Справі Божій не змогли перешкодити атаки «хижих вовків». Папа доручає своєму представникові закликати учасників урочистостей зберігати своє християнську спадщину і виявляти вірність вірі батьків, проповідуючи її з любов'ю у майбутньому часі. «Це тим більш важливо, - пише Святіший Отець, - тому що на початку III тисячоліття Європа потребує нової євангелізації, для того, щоб заново відкрити стародавні і вічні людські і християнські корені нашого континенту».


              Про необхідність нової євангелізації Бенедикт XVI говорив і в ході зустрічі з черговою групою американських єпископів, які прибули до Риму в рамках візиту ad limina, який триває ось уже кілька місяців. Саме нова євангелізація була темою розмов Святішого Отця з групами єпископів з США, які раніше приїжджали в Апостольську Столицю. На цей раз Папа зосередився на питаннях релігійної освіти та виховання віри у молодих поколінь католиків Північної Америки. Понтифік віддав належне успіхам останніх років на полі катехізації. Зокрема, були виправлені і приведені у відповідність з Катехизмом Католицької Церкви використовувані в катехизації тексти і навчальні посібники. Прикладено серйозні зусилля, щоб зберегти багату спадщину американської системи шкільної освіти, яка нині переживає кризу на фоні демографічних змін і зростання фінансових витрат. Доступ до освіти був забезпечений також і найбіднішим верствам населення.


               Освіта покликана стати головним інструментом нової євангелізації, - зазначив Святіший Отець. Система освіти нині вимагає серйозних духовних, інтелектуальних і матеріальних вкладень, що ж стосується вищих навчальних закладів, то необхідно зберегти їх католицьку ідентичність і вірність церковної місії.

 

За матеріалами Сибірська католицька газета