//

Ірландія: новий законопроект спрямований на порушення таємниці сповіді

Єпископ Дублінської архиєпархії Раймонд Філд заявив, що священики повинні і будуть зберігати таємницю сповіді, яка може опинитися під загрозою у зв'язку з новим проектом закону, котрий вимагає обов'язковості інформування в будь-якій ситуації про випадки сексуальних зловживань в Ірландії. "Таємниця сповіді непорушна, (...) і більше нема про що говорити", - заявив єпископ Філд 26 квітня в інтерв'ю газеті "Irish Independent". Таким чином, єрарх поставився до заяви, зробленої напередодні ірландським міністром юстиції Аланом Шаттером, який повідомив, що згідно з новим законопроектом, священнослужителі будуть зобов'язаний інформувати про випадки сексуальних зловживань. В іншому випадку, їм загрожує до десяти років позбавлення волі.

 

Церковне право цілковито забороняє інформування кого-небудь, в якій би то не було формі, з якої б то не було причини про зміст сповіді. Священик, який порушує це право, автоматично підлягає екскомуніці, яку може зняти виключно Святий Престол.

 

Міністерство юстиції в середу заявило, що право священиків на таємницю сповіді може бути збережене в цивільних справах. Але було зазначено, що "ступінь, в якій цей привілей можливо застосовувати в кримінальних справах, залишається невизначеним".


За матеріалами radiovaticana.org