//

Роботи молодих радіожурналістів-волонтерів «Радіо Марія» -- найкращі в Україні

Роботи авторів програм «Дітячого блоку» «Радіо Марія» - перемогли в 10-му ювілейному Міжнародному фестивалі-конкурсі дитячо-юнацької журналістики «Прес-весна на Дніпрових схилах», що відбувався З 20 по 22 квітня. Наші молоді журналісти посіли перше і третє місця в категорії «радіо-репортаж».

 

З 20 по 22 квітня у Київському Палаці дітей та юнацтва відбувся 10-й ювілейний Міжнародний фестиваль-конкурс дитячо-юнацької журналістики «Прес-весна на Дніпрових схилах».

 

Цьогоріч у фестивалі взяли участь юні медійники з 9 країн. Крім України, конкурсні роботи прийшли з Молдови, Румунії, Палестини, Сербії, Італії, Росії, Франції, Білорусі.


Загалом на конкурс було надано 3 000 творів.

 

«Робіт надійшло багато, проте не можемо сказати, що у порівнянні з минулими роками є якийсь ажіотаж, − зазначила координатор проекту Ольга Журова. − Чесно кажучи, ми сподівались, що оскільки це ювілейний конкурс, учасників все ж таки буде більше. Однак приємним моментом цього року стала велика кількість закордонних учасників».

 

«Радіо Марія» і інформаційна агенція «Юн-прес» представили 4 спільні роботи. Журі, до складу якого входили представники радіо «Хіт-FM», «Ера-радіо» на УР-1; телеканалу СТБ, Першого Національного Радіо та «Радіо Марія» відзначило високий професійний рівень всіх конкурсних творів. І тим приємніші результати: 1 місце у Тетяни Горбань з програмою «У пошуках чемпіонів», третє у Вікторії Бережної та Інни Карауш «Спорт це життя».

 

Трохи про твори-переможці


Тетяна Горбань в рамках програми «Мій дивний світ» представила передачу «У пошуках чемпіонів», де авторка подорожуючи континентами представляла нам чемпіонів дикої природи і навіть спромоглася взяти в них автографи та інтерв’ю. Звукорежисером цієї роботи була Марія Пономаренко, яка й довершила програму переможницю.

 

«Спорт це життя» програму представили Вікторія Бережна та Інна Карауш. Дівчата створили справжній радіоспектакль який містить потужний життєстверджуючий заклик. Незважаючи на молодий вік та те, що дівчата не є акторами, вони все ж взялись за надзвичайно серйозну тему, а допоміг втілити слово в образ звукорежисер Ігор Горенко.


Коментуючи такій успіх, редактор «Дитячого блоку» на «Радіо Марія» Тетяна Калініченко зазначила: «Дитяче радіомовлення в Україні, на жаль, поки що кульгава ланка. Лише 2% радіокомпаній виконують вимоги Національної ради з телебачення та радіомовлення про наповнення дитячим контентом. На «Радіо Марія» дитячі програми ми почали створювати з жовтня 2011 року і майже одразу запропонували співпрацю київській інформаційній агенції «ЮН-прес» де ми співпрацюємо з викладачем журналістики Юлею Михайлівною Скоробагач та юними журналістами. За півроку роботи ми спільно спромоглися створити близько десяти радійних проектів для дітей та підлітків, які слухачі «Радіо Марія» можуть чути щоденно в часі дитячого годинного блоку з 20:00 – 21:00. Зважаючи, що «Радіо Марія» є радіо волонтерське, на сьогодні ми маємо потужну команду з якою крокуємо далі»

 

 

Довідка:

«Прес-весна на Дніпрових схилах»


Мета фестивалю-конкурсу: виховання в юних журналістів громадської позиції, лідерських якостей і творчої активності, поглиблення професійних контактів і розвиток медіа-освіти, обмін і поширення інформації серед дітей та молоді. За власну проактивну життєву позицію та творчі здібності юні журналісти отримають подарунки від Групи компаній «Фокстрот», що вкотре виступила партнером фестивалю.

 

У програмі Фестивалю -2012:

 

        Ділова програма: газетний і фото вернісажі, презентація делегацій, журналістський марафон, Міжнародна практична конференція «Роль ЗМІ у формуванні громадянського суспільства», робота віталень, дискусійних класів, майстер-класи, засідання молодіжного прес-клубу, соціально-значимі акції та проекти.

 

    Культурна програма: екскурсійна прогулянка по Києву, прогулянка та дискотека на пароплаві по Дніпру, святкування 20-річного ювілею агентства «ЮН-ПРЕС», журналістський уікенд у Центрі культури та історії «Парк Київська Русь», тематичні вечірки, дискотеки, молодіжні акції.

Цьогорічні переможці та лауреати:

номінація «РАДІОРЕПОРТАЖ»
ІІІ ПРЕМІЯ - ВІКТОРІЯ БЕРЕЖНА та ІННА КАРАУШ, «Радіо Марія», м. Київ
ІІІ ПРЕМІЯ - ІРИНА ЯРОЩУК, студія радіожурналістики, м. Київ
ІІ ПРЕМІЯ – ОЛЬГА КОВАЛЬЧУК, студія радіожурналістики, м. Київ
І ПРЕМІЯ – ТЕТЯНА ГОРБАНЬ, «Радіо Марія», м. Київ

Номінація «ІТ-ПРОЕКТ»
ІІІ ПРЕМІЯ – ВІНЮКОВ АНДРІЙ, ліцей № 100 «Поділ», м. Київ
ІІ ПРЕМІЯ – ДУДКА ВЛАДИСЛАВ, гімназія № 34 «Либідь» Подільського району
І ПРЕМІЯ – ОЛЬГА ЩЕРБУХА, навчально-виховний комплекс «Домінанта», м. Київ

Номінація «СОЦІАЛЬНИЙ ПРОЕКТ»
ІІІ ПРЕМІЯ – соціальний проект «FREEDOM FOOTBALL» Самостійного об’єднання лідерів Оболоні «СОЛО», м. Київ
ІІ ПРЕМІЯ – соціальний проект «Чисте село – запорука здорової нації», гурток «Юні лісівники-дендрологи» Білоцерківського районного будинку дитячої та юнацької творчості, Київська область
І ПРЕМІЯ – соціальний проект «Міні-зоопарк» Феодосійського міського центру еколого-натуралістичної творчості учнівської молоді «Інтелект», Автономна республіка Крим

Номінація «ТЕЛЕФІЛЬМ
ІІІ ПРЕМІЯ – ДЬОМІНА МАРІЯ, телестудія «Наш мир», м. Харків.
ІІ ПРЕМІЯ – обласний Центр науково-технічної творчості учнівської молоді «Грані», м. Запоріжжя.
І ПРЕМІЯ – гурток «ТЕЛЕРЕПОРТЕРИ» телестудії «Юнь», м. Київ.

Номінація «ФОТОРЕПОРТАЖ»
ІІІ ПРЕМІЯ – Центр талановитої молоді, м. Белград, Сербія.
ІІ ПРЕМІЯ – фотостудія «Грані» обласного центру науково-технічної творчості учнівської молоді «Грані», м. Запоріжжя
І ПРЕМІЯ – фотостудія «Чарівна мить» СШ № 255 Дарницького району м. Києва

Номінація «ГАЗЕТА»!
ІІІ ПРЕМІЯ – газета «Святошки» районної асоціації «Старшокласник» м. Київ
ІІ ПРЕМІЯ – газета «Школьный ковчег» ЦДЮТ смт. Нижньогірський АР Крим
І ПРЕМІЯ – газета «Паросток» Басаньської ЗОШ І-ІІІ ступенів Пологівського району Запорізької області

Номінація «ЛІТЕРАТУРНА РОБОТА»
ІІІ ПРЕМІЯ - Хижко Дарина, м. Київ, СШ № 159 Солом’янського району;
ІІ ПРЕМІЯ – Охманюк Галина, с. Кусніще, Любомльський район, Волинська область;
І ПРЕМІЯ – Буцхрікідзе Катерина, м. Житомир.

Номінація «ЖУРНАЛІСТСЬКА РОБОТА»!
ІІІ ПРЕМІЯ – Сагірман Ельвір, смт. Нижньогірськ, АР Крим
ІІІ ПРЕМІЯ – Будачов Олег, СШ № 49 Шевченківського району, м. Київ
ІІ ПРЕМІЯ – Невідомський Роман, м .Узин, Київська область
ІІ ПРЕМІЯ – Голубєва Лада, СЗШ № 229, Солом’янського району, м. Київ
І ПРЕМІЯ – Корчадим Світлана, СЗШ № 276 Деснянського району, м. Київ,
І ПРЕМІЯ – Горбань Тетяна, СЗШ № 253 Святошинського району м. Києва

 

 

Джерело: radiomaria.org.ua