//

Тижневий огляд: переслідування християн (16.04-22.04)

16 квітня повідомляється, що впродовж останніх місяців християни у переважно мусульманському селі в індійському штаті Західний Бенгал стали жертвами посиленого переслідування.


Нові докази свідчать про те, що таємні служби комуністичної Югославії повільно отруювали Загребського Архиєпископа Блаженного кардинала  Алойза Степінца.


За даними 17 квітня читаємо, що внаслідок поранень о. Джозеф Нгуен Ван Бінь, який опікувався католицьким притулком в Архиєпархії Ханоя, від суботи перебуває в комі. Співробітники служби безпеки з'явилися в Чуонг Му, щоби зупинити протести католиків проти ліквідації місцевого дитячого будинку.


Після чотирьох тижнів арешту звільнили двох китайських єпископів "катакомбної" спільноти. Обидва звільнені єпископи обмежені в діяльності в Китаї. Їхні пастирські подорожі контролює служба безпеки, а контакти з віруючими відстежують і реєструють.


У Гвінеї-Бісау військовою хунтою, що прийшла до влади після перевороту 13 квітня, серед інших заблоковано також і католицьку радіостанцію Sol Mansi.


18 квітня з’явилося повідомлення про те, що 16 квітня в католицькій школі в Карачі понад 70 осіб напали на вісьмох працівників Церкви, серед яких було й два священики. Одного чоловіка після нападу довелося госпіталізувати.


20 квітня повідомляється, що присутність відлученого від Церкви єпископа на свяченнях нового ординарія Наньчун знову розділила церковну громаду в Китаї.


Серед політичних заворушень, що відбуваються в Малі на заході Африки, єпископи цієї країни висловлюють занепокоєння потенційним встановленням шаріату у всій державі.


"Американські католики повинні захищати справжню релігійну свободу в усьому світі, щоб запобігти загрозі переслідування на батьківщині", - вважає архиєпископ Френсіс Чулікат, постійний спостерігач Святого Престолу при ООН.


Офіційні представники другої за величиною лютеранської деномінації пройшли ходою від лютеранського храму до католицької катедри у Форт-Вейн, щоб висловити свою солідарність із Католицької Церквою в боротьбі за релігійну свободу.


Згідно з інформацією за 21 квітня читаємо, що 15-ого квітня Північна Корея відзначала сторіччя від дня народження диктатора режиму Кім Ір Сена. В цей день міжнародна християнська організація Open Doors, яка надає підтримку переслідуваним християнам по всьому світу, провела день молитви і посту за Північну Корею.


22 квітня з’явилося повідомлення про те, що протистояння в прикордонних районах між Суданом і Південним Суданом досягло такої напруги, що готове перерости у відкриту війну, що неодмінно торкнеться християн обох країн.


У ніч на неділю натовп мусульман, жителів Хартуму, підпалив католицький храм в кварталі Аль Джіраіф, розташований на спірній території, який регулярно відвідують громадяни Південного Судану.