//

У Львові відкрили виставку «Феномен дерев’яної церкви»

«Сьогодні ми є свідками презентації представлення цих церков, пам’яток архітектури. Кожен в міру свого розуміння, виховання захоплюється їхньою унікальністю, винятковою мистецькою цінністю» - сказав владика Венедикт, єпископ-помічник Львівської Архиєпархії УГКЦ у своєму слові під час відкриття виставки «Феномен дерев’яної церкви», яка відбулась  20 квітня, у Львівському Національному музеї ім. А. Шептицького (пр. Свободи, 20).

 

На виставці були представлені фотографії кращих зразків гуцульських, галицьких, лемківських, бойківських дерев’яних храмів (об’єктів транскордонного подання «Дерев’яні церкви українських і польських Карпат» до включення в Списки Світової спадщини ЮНЕСКО).

 

В урочистому відкритті виставки також взяли участь, владика Макарій, архиєпископ Львівський УАПЦ, голова Комісії сакрального мистецтва Львівської Архиєпархії о. Севастіян Дмитрух та інші представники духовенства, директор музею Ігор Кожан, митці, мистецтвознавці, представники Львівської обласної державної адміністрації, польської сторони, студенти Львівської національної академії мистецтв.

 

У рамках цього проекту також було відкрито виставку-презентацію творчого доробку Української спілки іконописців.

 

«Так, як Бог є Творець, який сотворив землю, так Всевишній і створив людину, яка є також творцем і покликана не просто пережити свій вік, а щось залишити після себе. Хтось творить в мистецтві, хтось в музиці, хтось в архітектурі. Але ці церкви, які ми сьогодні представляємо є тим знаком, що нам щось передали наші попередні покоління. Зичу нам, щоб ми споглядаючи на ці пам’ятки архітектури не лише чудувалися їхньою красою, а й розуміли, що ми також покликані щось сотворити» - завершив своє слово владика Венедикт.

 

Відтак, після виступів усіх доповідачів мистецтвознавців та представників влади, споглядання давніх пам’яток архітектури доповнив автентичним співом українських Богослужбових наспівів співоче тріо «Глас».

 

Опісля, владика Венедикт разом з усіма присутніми оглянув виставку-презентацію творчого доробку Української спілки іконописців.

 

Прес-служба Львівської Архиєпархії