//

Героїчні священики з "Титаніка"

У зв'язку із сотою річницею загибелі "Титаніка" в Сполучених Штатах про цю катастрофу всіляко згадують.

 

Тоді як майже всі телевізійні канали транслюють художні та документальні фільми про катастрофу, католицькі ЗМІ нагадують, що серед жертв були три католицькі священики. Усі троє відмовилися від пропонованих їм місць в рятувальних шлюпках, щоб здійснювати духовне служіння тим, хто залишався на борту.


Після трагедії 1912 року журнал "Америка" опублікував звіт очевидців подій, з якого відомо, що всі три священики до кінця здійснювали священичі служіння, а католики, які були там присутні, зверталися за духовною допомогою. "Молилися на вервичці, священики без кінця давали загальне відпущення гріхів", – згадували свідки.

 

Усього за кілька годин до трагічного зіткнення корабля та айсберга, двоє з цих священиків відслужили Літургію.  У своїй проповіді один з них сказав, що людина потребує "духовної шлюпки", яку пропонує Ісус, щоб благополучно пройти через небезпеки світу.

 

Священики подорожували "Титаніком" з різних причин. Бенедиктинець о. Йозеф Перушітц переїхав з Баварії, щоб обійняти посаду директора середньої школи в Міннесоті. Литовця о. Юозаса Монтвіла змусив поїхати уряд Росії, а о. Томас Билес, колишній англіканець, подорожував з Англії на весілля свого брата в Америці.

 

У катастрофі корабля "Титанік" в ніч з 14 на 15 квітня 1912 року загинуло 1517 осіб.

 

За матеріалами: wiara.pl