//

Єпископ засудив бездіяльність державного керівництва Індонезії щодо насильства над християнами

Єпископ Індонезії піддав різкій критиці посадовців своєї країни через їх неспроможність захистити християн та інші релігійні групи в країні. Зокрема 8 лютого натовп 1500 мусульман знищив три церкви, дитячий будинок і лікарню. Релігійні меншини в Індонезії "залишилися без будь-якого захисту з боку держави," зауважив єпископ Петрус Канізіус Мандагі у своєму коментарі ватиканському агентству Fides 9 лютого.

 

Єпископ Мандагі, який також є президентом комісії з міжрелігійного діалогу конференції єпископату Індонезії - закликав уряд до "рішучих кроків", щоб покласти край насильству і водночас закликав місцевих християн до практики прощення, а не помсти.

 

8 лютого близько 1500 індонезійські мусульмани знищили три церкви, дитячий будинок і лікарню в Центральній Яві. Мусульмани вийшли на вулицю проти рішення суду який не засудив до смертної кари християнина, який образив іслам. 58 річний Антоній Банвеган отримав п'ять років тюремного ув'язнення - максимальний термін покарання допустимого «законом за богохульство», який був прийнятий, щоб змусити замовчати критиків ісламу. Тим не менш, натовп зібрався через те, що мусульмани вважають вирок надто м'яким, і зажадали смерті Антонія.

 

Натовп спершу напав на католицьку парафію св. Петра і Павла, в результаті був важко поранений священик місіонерської конгрегації Святого Сімейства. Місіонер, о. Саландга, був побитий, коли він намагався захистити дарохранительницю, де була Євхаристія, проти осквернення.

 

Місцевий священик о. Бенні Сусетьо, який виступає в якості виконавчого секретаря Комісії єпископської конференції з міжрелігійного діалогу, сказав в своєму виступі агенції Fides, що мусульмани не є єдиною винною стороною у конфлікті в цьому регіоні.

 

Він сказав, що протестантські "проповідники фундаменталісти" сприяють клімату "невдоволення, дисгармонії, дискомфорту та словесного насильства". «Протестантські проповідники, часто ті, які тут тимчасово та належать до євангельських деномінацій і п'ятидесятників часто не мають поваги до інших релігій». «Їх проповіді та їх мова характерні для сект: «Іслам є злом, переходьте до нас або йдіть в пекло». Все це спричинює гнів і ненависть серед населення, яке потім вибухає антихристиянським насильством ...».

 

О. Сусетьо сказав, що випадок із Антонієм Бавенганом якраз належить до вище наведених прикладів. Священик сказав, що засуджений Бавенган розповсюджував матеріали, які були образливими для ісламу. «З іншого боку» зазначив:о. Сусетьо: «Є ісламські, екстремістські групи вакхабітів, і вони є іншою стороною в конфілкіті. Це є невеликі групи, але коли фанатики сходяться разом, від цього всього страждає все суспільство і вірні».

 

Враховуючи всі обставини, о. Сусетьо додав, що "уряд відсторонився і нічого не робить, щоб зупинити ці різні екстремістські групи для захисту прав людини ..., що є основою мирного співіснування між релігіями".

 

За матеріалами: CNA