//

Бенедикт XVI під час св. Меси: чи непослух - це дійсно шлях Церкви?

"Чи є непослух шляхом відновлення Церкви?", - З таким питанням звернувся Бенедикт XVI до учасників св. Меси  в базиліці св. Петра. Він очолив літургію 5 квітня вранці, в якій взяли участь багато єрархів і священиків. У своїй проповіді Святіший Отець звернув увагу на загрозу справжнього виконання місії Церкви, яка виникає внаслідок непослуху священиків. Понтифік зазначив, що умовою для оновлення Церкви є "уподібнення  Христу, який не панує, а служить, не бере, але дає". Бенедикт XVI згадав про ініціативу групи священиків, які в червні 2011 опублікували "заклик до непослуху". У ньому вони спонукали до ігнорування деяких важливих принципів католицького вчення, такі як целібат, заборона на таїнство священства для жінок або уділення  св. Причастя розлученим особам, що повторно одружилися.

 

"Чи непослух - це дійсно шлях? Чи є в ньому щось схоже на наслідування Христа, яке є умовою справжнього відновлення? Чи це тільки відчайдушне прагнення робити щось, щоб змінювати Церкву за нашим бажанням і задумом? ", - Сказав Святіший Отець.

 

Бенедикт XVI нагадав про послух Христа волі Бога, який реалізувався через хрест і страждання. Понтифік підкреслив, що оновлення вимагає радості віри, радикального послуху, динаміки надії і любові. Крім того, Святіший Отець закликав вдивлятися в приклади святих, "які показують, що Бог не дивиться на великі цифри і на внутрішні успіхи, але проявляє свою перемогу в смиренному знаку зернятка гірчиці".

 

Папа закликав єрархів і священиків, в умовах пануючої "релігійної неосвіченості", користуватися в своєму служінні наукою Церкви і особливо багатою спадщиною бл. Івана Павла II, проповідувати Христа, а не самих себе, піклуватися не тільки про матеріальні потреби людей, а насамперед про духовні.

 

За матеріалами radiovaticana.org