//

Нова митрополія Католицької Церкви у Малаві

Папа Римський утворив у Малаві митрополію Лілонгве, піднісши існуючу там вже з 1959 р. єпархію до рангу архиєпархії. Донині вісім місцевих єпархій належало до однієї лише церковної провінції з місцезнаходженням у Блантайрі, найбільшому місті цієї країни у південно-східній Африці.

 

До складу нової митрополії, утвореної у столиці Малаві, Лілонгве, увійшли також єпархії Дедза, Мзузу і Каронга. Столична архиєпархія налічує 50 єпархіальних священиків і 37 отців-монахів у 32 парафіях, понад 1 млн. вірних, що складає більше, ніж одну п'яту населення, що проживає на її території. Схожий відсоток католиків у масштабі цілої країни. Близько половини мешканців Малаві становлять протестанти, а також присутні мусульмани і прихильники традиційних релігій.

 

Першим митрополитом Лілонгве став Ремі Жозеф Густав Санте-Марі, який дотепер був місцевим єпископом. 73-літній канадець належить до Згромадження Місіонерів Африки, яких також називають "білими отцями". 13 років тому він став єпископом-помічником малавської єпархії Дедза, а двома роками пізніше – її ординарієм. Столичною єпархією Лілонгве він керує вже протягом п'яти років: спочатку був там коад’ютором, а через рік став єпархіальним єпископом.

 

За матеріалами Radio Watykańskie