//

Тижневий огляд: Папа і Апостольський Престіл (25.03 –31.03)

Неділя. Післяобіднім пунктом програми третього дня перебування Папи у Мексиці були чування у катедрі в Леоні, участь в яких взяли всі єпископи Мексики і Латинської Америки та представники єпископатів Латинської Америки. Після цього Папа Бенедикт XVI відбув до коледжу Мірафлорес, а у дворі катедри відбулася прощальна вечеря для учасників богослужіння і папського оточення та організаторів візиту. На прийом прибули також представники уряду президента Феліпе Кальдерона. Держсекретар Ватикану кардинал Бертоне, скориставшись нагодою, провів перші підсумки візиту Понтифіка. Тим часом повернення до колегії Мірафлорес не закінчило діяльність Святішого Отця. Варто зауважити, що програма візиту до Мексики не передбачала зустрічі з молоддю. Проте, з огляду на активність та ентузіазм молодих людей, які з інструментами і в традиційних костюмах зібралися під біля колегії Мірафлорес, де Папа вечеряв, Святіший Отець вийшов до них. Під звуки мексиканських пісень Бенедикт XVI отримав у подарунок сомбреро, вже друге за цей день, причому у «папських» кольорах . «Я багато подорожував, але ніколи не бачив стільки ентузіазму, – сказав Бенедикт XVI – Ви назавжди залишитеся в моєму серці, і я щодня молитимуся за вас».

 

Понеділок. У понеділок розпочався другий етап подорожі Бенедикта XVI на Кубу. Зранку Папа попрощався з гостинною спільнотою сестер колегії Мірафлорес і закритим автомобілем поїхав до Міжнародного аеропорту Ґванахуато, де його очікував президент Феліпе Кальдерон і представники церковної влади. Подорож до Сантьяго-де-Куба тривала 4 години. В аеропорту Сантьяго-де-Куба на Папу чекали представники Церкви, державної влади та велика група кубинської молоді. У вітальній промові Президент Куби Рауль Кастро висловив радість з приводу приїзду Папи. Він також говорив про справедливість і свободу як коріння свого краю та згадав про візит Івана Павла ІІ на Кубу, що відбувся 14 років тому і про зміни, які відбулися на острові. В свою чергу Святіший Отець подякував Президенту за гостинність та за вітальне слово, через яке він також передав «почуття пошани до Наступника святого Петра», а звертаючись до всіх присутніх, зазначив: «Завжди маю вас в своєму серці та своїх молитвах». Бенедикт XVI також пригадав візит на Кубу Івана Павла ІІ і відзначив ті плоди, які він приніс. Далі Папа зазначив, що радіє з можливості спільно відсвяткувати 400-ту річницю від знайдення статуї Пречистої Діви Милосердя дель-Кобре. «Прибуваю на Кубу, – вів далі Папа, – як паломник милосердної любові, щоб утверджувати братів у вірі та підбадьорювати в надії, яка народжується з присутності в нашому житті Божої любові». Понтифік звернув увагу на непростий час економічних труднощів, які чимало осіб пов’язують з «глибокою кризою духовного та морального характеру, що залишила людину без цінностей». За його словами, справжній поступ потребує етики, яка ставитиме в центрі людську особу та зважатиме на її найавтентичніші потреби, особливо, в духовному та релігійному вимірі.

 

200000 осіб взяли участь в Літургії, очоленій Бенедиктом XVI, на Площі ім. Антоніо Масео в Сантьяго-де-Куба, з нагоди 400-ої річниці отримання шанованого образу Діви Марії Милосердя дель-Кобре, покровительки Куби. Був присутній також глава кубинської держави Рауль Кастро. У проповіді, присвяченій Євангелію Урочистості Благовіщення, Бенедикт XVI пояснив значення Таємниці Утіловлення Бога: «У Христі Бог реально прийшов у світ, виконавши тим самим палке бажання людського роду, щоб світ був дійсно домом для людини. І навпаки, коли Бога витісняють, світ перетворюється на місце вороже до людини, порушуючи справжнє покликання творіння: бути простором для союзу, для любові між Богом і людством, яке відповідає Йому взаємністю». Далі Святіший Отець пояснив, що метод Бога - це метод свободи: «Наш Бог, увійшовши в світ, побажав довіритися вільній згоді одного зі Своїх творінь. Лише коли Діва відповіла Ангелу: «Се, Раба Господня, нехай буде мені по слову твоєму» (Лк. 1,38), - починаючи з цього моменту предвічне Слово Отця почало своє існування в часі. Зворушливо бачити, що Бог не просто поважає людську свободу, але, здається, потребує її». Папа пояснив, що послух Богові відкриває двері світу перед істиною і спасінням. Воістину, Бог створив нас як плід своєї безмірної любові, тому жити згідно з його волі - це шлях для здобуття самих себе, істини нашого буття, в той час як віддаляючись від Бога, ми віддаляємося від самих себе і потрапляємо в пустку. Бенедикт XVI також висловив підтримку кубинським католикам, які трудяться «мужньо і самовіддано» в цей особливий історичний момент, який переживає вся країна. На закінчення Святіший Отець закликав захищати шлюб і сім'ю.

 

Вівторок. Другий день перебування Папи на Кубі, 27 березня, розпочався з відвідин санктуарію Пречистої Діви Марії Милосердя дель-Кобре. Прибувши до святині, Святіший Отець помолився перед Найсвятішими Тайнами, а тоді приклякнув перед статуєю Пресвятої Богородиці. Як і всі прочани, Понтифік запалив свічу та проказав спеціальну молитву до Пречистої Діви Милосердя  для отримання повного відпусту. Після молитви Бенедикт XVI звернувся з коротким привітанням до присутніх: «Дайте знати всім, кого зустрінете, далеким і близьким, що я ввірив Богоматері майбутнє вашої батьківщини, щоб вона йшла вперед на шляху оновлення та надії, для більшого добра усіх кубинців. Я молився до Пресвятої Діви також в наміреннях всіх, хто страждає, всіх, хто позбавлений свободи».
З санктуарію Пречистої Діви Марії Милосердя дель-Кобре Папа від’їхав до аеропорту в Сантьяго-де-Куба, звідки відлетів до Гавани.

 

Зустріч Папи Римського Бенедикта XVI і кубинського лідера Рауля Кастро пройшла в «дуже сердечній і спокійній» атмосфері. В ході бесіди, яка тривала понад 40 хвилин, сторони обговорювали теми, пов'язані з ситуацією в карибській країні і прагненням Католицької Церкви до більш широкої участі в житті суспільства. Зокрема, Кастро розповів Понтифіку про становище кубинського народу, а глава Святого Престолу звернувся до співрозмовника з проханням оголосити Страсну П'ятницю вихідним днем. Прохання Папи було виконане без затримок і наступної п’ятниці, 6 квітня, усі працівники матимуть вихідний. По завершенні зустрічі відбувся традиційний обмін подарунками.

 

3,5 мільйони доларів – це подарунок американських католиків для Церкви в Карибському басейні. Такий подарунок отримав Бенедикт XVI під час цієї поїздки на Кубу. Цього разу кошти виділені на пастирську діяльність та переважно для відбудови церковних будівель після землетрусу на Гаїті. Завдяки цій солідарності вдасться також підтримати проекти на Кубі, у Домініканській Республіці та Антильських островах. До того ж 2,3 мільйонів доларів на пастирські проекти в Латинській Америці Папі передав єпископат США. Основна частина коштів піде на допомогу постраждалим від землетрусу в Чилі та формування семінаристів в країнах Латинської Америки (понад 27 %). Наступним пунктом є фінансування проектів, спрямованих на поєднання та запобігання насильства в Нікарагуа та освіті жінок в країнах Латинської Америки і Карибського басейну.

 

Середа. У середу, 28 березня, вранці, Святіший Отець прибув на площу Революції імені Хосе Марті в столиці Куби місті Гавані, де о 9-й годині місцевого часу розпочалася Служба Божа. Головною темою проповіді Папи було питання свободи. «Коли ви перебуватимете в моїм слові, ви дійсно будете учнями моїми і спізнаєте правду, і правда визволить вас» - пригадавши ці слова Ісуса, Понтифік зазначив, що істина є прагненням людської істоти, а її шукання передбачає справжню свободу. Однак, багато-хто віддає перевагу спрощеним шляхам. Деякі насміхаються над можливістю знати її, або заперечують її існування. Наслідками цього, за словами Святішого Отця, є замкненість у самих собі. Інші, неправильно зрозумівши це шукання істини, доходять до фанатизму, замикаючись у «своїй власній істині» та накидають її іншим. Такі також не можуть бути Ісусовими учнями. «З глибоким переконанням у тому, що Христос є справжньою міркою людини, та знаючи, що в ньому перебуває сила, необхідна для подолання будь-якого випробування, бажаю відкрито звіщати вам Господа Ісуса, як Дорогу, Істину та Життя. В ньому всі знайдемо повноту свободи, світло для глибшого зрозуміння дійсності, щоб перемінювати її оновлюючою могутністю любові», – сказав Папа, наголошуючи, що Церква живе для того, щоб вчинити всіх учасниками того єдиного, що вона має, тобто, Самого Христа. Щоб це здійснювати, вона потребує релігійної свободи.

 

Дуже тепла зустріч відбулася між Бенедиктом XVI і Фіделем Кастро. Бесіда, що тривала близько півгодини, відбулася в нунціатурі Гавани, після меси на площі Революції. Колишній кубинський лідер поставив кілька запитань Папі, наприклад, про зміни в літургії Церкви і про роль Папи Римського. Відповідаючи йому, Бенедикт XVI розповідав про поїздки, зустрічі з народами, про служіння Вселенської Церкви. Кастро згадав про труднощі нашого часу для людства, а Папа говорив про важливість відносин між вірою і розумом. Нарешті, колишній кубинський лідер попросив Папу надіслати йому книги з обговорюваних тем, щоб краще вивчити їх, і Бенедикт XVI відповів, що подумає, які тексти надіслати йому.

 

Четвер. Церемонія прощання зі Святішим Отцем Бенедиктом XVI відбулась в аеропорту Хосе Марті. Незважаючи на дощ, десятки тисяч кубинців утворили живий коридор уздовж дороги  протягом 18-кілометрового шляху від нунціатури до аеропорту. Прощаючись із кубинцями, Папа побажав: «Хай буде Куба для всіх кубинців домом, в якому співіснують справедливість і свобода, в атмосфері мирного братства». Понтифік закликав жителів Куби черпати у Христі «силу, необхідну для творення солідарного суспільства, в якому ніхто б не відчував себе знедоленим». Завершуючи промову, Бенедикт XVI закликав: «Куба, оживи в собі віру твоїх батьків! Черпай з цієї віри силу для творення кращого майбутнього, надійся на обітниці Господа, відкрий своє серце Його Євангелію, щоб по-справжньому оновити особисте і соціальне життя. Прощаючись з вами з хвилюванням і любов'ю, я прошу Богородицю Милосердя дель-Кобре захистити Своїм покровом всіх кубинців, підтримати їх у випробуваннях і випросити у Всемогутнього благодаті, якої вони найбільше хочуть. Будь завжди, Кубо, землею, збагаченою материнською присутністю Марії. Хай благословить Господь твоє майбутнє».


Папський літак, Boeing 777 авіакомпанії Alitalia, злетів близько 00.40 за римським часом.

 

29 березня 2012 року у Ватикані було оприлюднено заяву «Про канонічний статус «самозваних підгорецьких греко-католицьких єпископів». У документі наголошується на тому, що Апостольський Престол пильно спостерігав за діяльністю вищезгаданої групи отців, але вони, незважаючи на попередження, продовжують свою деструктивну діяльність та підривають авторитет єрархів не лише УГКЦ, але й самого Римського Архиєрея. Вболіваючи за спільне добро Церкви і зважаючи на те, що «самозвані підгорецькі «єпископи» не подають ніяких ознак розкаяння», Конгрегація у справах віровчення  формально заявляє, що не визнає дійсності їхніх єпископських свячень і всіх тих свячень, котрі вони здійснили і продовжують здійснювати. Крім того, за своїм канонічним статусом, чотири згадані самозвані «єпископи» є екскомунікованими відповідно до кан. 1459 §1 Кодексу Канонів Східних Церков (ККСЦ). Апостольський Престіл застерігає вірних не приєднуватися до групи підгорецьких «єпископів» та закликає до спільної молитви, «щоб вони розкаялися і повернулися до повного сопричастя з Католицькою Церквою».

 

До Господа відійшов 88-ми річний владика Пауліно Реалє Чіріна, почесний єпископ Бенадо Туерто (Аргентина).

 

П’ятниця. Італійська католицька газета «Avvenire», аналізуючи візит Папи Бенедикта XVI на Кубу, зазначила, що лейтмотивом цієї подорожі було питання свободи в цій країні. Папа не благословив режим братів Кастро, але висловив підтримку тим, хто побажав стати перед обличчям смерті та бути спаленим у полум'ї вогню, аніж зрадити своїй совісті й вірі. На думку автора статті, папське послання на Кубі мало драматичний характер, тому що свобода завжди є поняттям драматичним. Журналіст звертає увагу на те, що залишаючи Кубу, Святіший Отець закликав до поваги і турботи про свободу, до якої прагне серце кожної людини.

 

Речник Ватикану, о. Федеріко Ломбарді, підсумовуючи подорож Святішого Отця на Кубу сказав, що метою Папи було: «Зміцнити Церкву, дати їй нову енергію і надію таким чином, щоб вона могла виконувати свої завдання». Представник Ватикану наголосив на важливості завдань, які Папа представив урядові острова. Йдеться про відкриття більш широкого простору для релігійної свободи, яка є сутністю життя Церкви, особливо у сфері освіти та благодійної діяльності.

 

30 березня, в приміщеннях римської в’язниці «Ребіббія» була відслужена Хресна Дорога. Папа Бенедикт XVI, з цієї нагоди, адресував до в’язнів особливе послання. В ньому Понтифік зазначив, що коли на Хресній Дорозі бачимо Ісуса, Який падає на землю, розуміємо, що Він розділив з нами нашу людську природу, але Він вставав, і нам дасть сили підвестися. Покаянне богослуження, тема якого була «Сьогодні будеш зі мною в раю», очолив кардинал Аґостіно Валліні, Вікарій Папи для Римської дієцезії. В молитві взяли участь Директор пенітенціарної установи, Директор Карітасу Римської дієцезії, волонтери та семінаристи, які здійснюють волонтерське служіння у в’язниці, та в’язні.

 

У п’ятницю виповнилось 30 років від повного відновлення дипломатичних відносин між Великобританією і Святим Престолом. В 1982 році відбулося встановлення повноцінних дипломатичних відносин. При Святому Престолі почав постійно працювати надзвичайний і повноважний посол Великої Британії, а в Об'єднане Королівство прибув Апостольський нунцій. Відносини отримали подальше поглиблення після 2010 року завдяки апостольській подорожі в країну Папи Бенедикта XVI.

 

Владика Луїз Артеміо Флорес Кальсада, єпископ Вельє-де-Чалко (Мексика), був призначений єпископом Тепіку.

 

Субота. Перебуваючи з 10-ти денним візитом у Нігерії, кардинал Жан Луї Торан, голова Папської ради з міжрелігійного діалогу, висловив заклопотаність Бенедикта ХVI ситуацією в Нігерії, особливо в Джос. Тут відбулися криваві зіткнення на релігійному та національному ґрунті. Єрарх зазначив, що «якщо хтось сповідує іншу релігію, я повинен зрозуміти це і мати повагу до релігії цієї людини і до неї особисто. Але ця людина, в свою чергу, також повинна поважати і розуміти мене і те, що сповідує моя релігія». На думку кардинала, це є основою людського співіснування. У зустрічі з кардиналом Тораном взяли участь також лідери місцевих ісламських громад, які підкреслили необхідність спільного пошуку шляхів мирного співіснування.

 

Пропонуємо вам долучитись у молитвах до папських молитовних намірень на квітень 2012 року.

 

До вашої уваги підсумок Послання Святішого Отця Бенедикта ХVI з нагоди Всесвітнього Дня Молоді «Радуйтесь завжди у Господі».