//

Тижневий огляд: Папа і Апостольський Престіл (18.03 – 25.03)

Неділя. Промовляючи перед молитвою «Ангел Господній» у неділю 18 березня, Папа Бенедикт XVI сказав: «Щоб бути зціленим, кожен повинен визнати, що є недужим; кожен повинен визнати свій гріх, аби Боже прощення, вже подароване на хресті, могло здійснитися в його серці та житті». Святий Августин, слова якого навів Святіший Отець, цю подію прокоментував, зазначаючи, що лікар, наскільки це від нього залежить, приходить, щоб врятувати людину, і якщо хтось не дотримується його приписів, той сам себе руйнує. «Спаситель прийшов у світ. І якщо ти не хочеш бути Ним спасенний, то сам себе засуджуєш». Папа зазначив, що іноді людина більше любить темряву, бо прив’язана до своїх гріхів. «Але лише відкриваючись на світло, лише щиро сповідуючи свої провини перед Богом, можна знайти справжній мир і справжню радість», – додав він, пригадуючи про важливість Святої Тайни покаяння, зокрема, під час Великого Посту.

 

Цього дня до Господа відійшов 74-річний владика Анаргіро Прінтесіс, почесний Апостольський Екзарх в Греції.

 

Понеділок. З нагоди 85-тирічного ювілею Папи Бенедикта XVI, його особистий секретар о.Георг Генсвайн презентував свою книгу «Бенедикт XVI - відомі особи про Папу», метою якої є розвіяти спотворений образ Понтифіка, створений ЗМІ. У книзі, опублікованій німецьким видавництвом «Медіа-Марія-Феглаг», про свої особисті контакти з Папою розповідають 20 представників світу політики, економіки, мистецтва, спорту та Церкви.

 

Вівторок. Мексиканський Архиєпископ Хосе Гвадалупе Мартін Рабаго запевнив вірних, що під час Папського візиту ні їм, ані Папі не загрожуватиме жодна небезпека. Він закликав не зважати на погрози наркоторговців, оскільки для охорони зустрічі з Папою Бенедиктом XVI готують надзвичайні заходи, до яких будуть задіяні 13 тис. поліцейських і військових, включаючи спеціальні підрозділи, що займаються безпекою Президента країни.

 

Святий Престіл закінчив апостольську візитацію єпархій, семінарії та монаших згромаджень в Ірландії. Вона проводилася з метою «підтримати місцеву Церкву на шляху відновлення» після випадків сексуальних зловживань деяких священиків. У спеціальному повідомленні про результати візитації зазначається, що таким чином Апостольський Престіл ще раз висловлює свою підтримку жертвам злочинів, вчинених священиками і монахами. Підкреслюється, що деякі прийняті заходи у боротьбі з подібними злочинами показали свою ефективність. Крім того, в підсумковому документі візитації зазначається, що ведеться робота з повернення до виконання пастирської діяльності священиків, котрих звинуватили помилково, а також здійснюється контроль за священиками і монахами, котрі визнані винними у злочинах.

 

Владика Вільям Едвард Лорі був призначений Архиєпископом Митрополії Балтимору (США). До того він обіймав посаду єпископа Бриджпорту.

 

У Господі спочив 89-річний Архиєпископ Анте Юріч, почесний Архиєпископ-Митроплит Спліт-Макарська (Хорватія).

 

Середа. У зв’язку із приготуванням до подорожі в Мексику та Кубу, Святіший Отець відмінив загальну аудієнцію середи.

 

Апостольський нунцій в Чорногорії архиєпископ Алессандро Дерріко заявив, що переговори з підписання конкордату між Святим Престолом і Чорногорією наближаються до завершення. Очікується, що в травні або червні 2012 р. Президент країни Філіп Вуянович під час поїздки до Ватикану підпише документ.

 

З нагоди 50-ї річниці від встановлення офіційних дипломатичних стосунків між Апостольською Столицею та Республікою Туреччина, стамбульський університет Bahçeþehir опублікував престижне видання книги «Дипломатичні стосунки між Святим Престолом і Туреччиною, згідно з документами Ватиканського секретного архіву».

 

В рамках поглиблення співпраці, започаткованої Апостольською Столицею з організацією MONEYVAL (організму Ради Європи, який перевіряє системи запобігання відмиванню грошей в країнах, які до неї входять), 14-16 березня 2012 р. у Ватикані між експертами з обох сторін відбулися деякі зустрічі технічного характеру. Такі зустрічі, як також той факт, що йдеться про перше оцінювання відповідного законодавства, дали змогу продовжити збір інформації про кроки, здійснені на шляху пристосування ватиканського законодавства до міжнародних стандартів щодо запобігання та протидії відмиванню грошей та фінансуванню тероризму.

 

21 березня Святіший Отець призначив новими членами Папської Ради у справах душпастирства працівників сфери охорони здоров'я: єрарха з Південної Африки кардинала Вілфріда Фокса Нап’є  і німецького єрарха, аугзбурзького єпископа Вальтера Мікса. Консультантами цієї дикастерії було призначено єпископа Йоахима Нтахондереє, директора Центру душпастирства працівників сфери охорони здоров'я в Уганді доктора Орочі Самуеля Ораха, віце-главу Асоціації католицьких лікарів Італії доктора Стефана Оєтті та главу Національного італійського об'єднання допомоги хворим у паломництві до Люрду та інших міжнародних святинь доктора Сальваторе Пальюку.

 

Четвер. Напередодні апостольської подорожі Бенедикта ХVI на Кубу і в Мексику 23-29 березня, кардинал Держсекретар Ватикану Тарчізіо Бертоне дав інтерв'ю італійській газеті «La Stampa», в якому зазначив, що «візит Папи Римського на Кубу повинен сприяти розвитку демократичних процесів у цій країні».

 

П’ятниця. У п’ятницю вранці, з Римського міжнародного аеропорту Фюмічіно піднявся в повітря Боїнг-777 італійської авіакомпанії «Alitalia», на бору якого Папа Бенедикт XVI вирушив у свою 23-тю Апостольську подорож за межі Італії. Безпосередньо на борту літака, дорогою до Мексики, відбулася прес-конференція Бенедикта ХVI з журналістами. Папа відповів на питання, які турбують представників ЗМІ в контексті подорожі Святого Отця в Мексику і на Кубу.

 

На початку вітальної промови Папа Бенедикт ХVI подякував Президентові Мексики, Архиєпископам, єпископам та всім вірним за теплий прийом. Святіший Отець сказав, що прибув як «паломник віри, надії і любові». Як паломник віри він бажає утвердити християн у вірі в Христа, додаючи їм сили та відваги, шляхом слухання Слова Божого, відправи Таїнств, щоб вони могли потім ділитись своєю вірою з іншими. Як паломник надії відновити надію на вічне життя, щоб через усвідомлення впевненості у зустрічі з Богом, вірні прагнули перемінити сучасні, далекі від задовольняючих, структури та події, які здаються непохитними і непереборними, в той же час допомагаючи тим, хто не бачить сенсу чи майбутнього життя. Понтифік зазначив, що любов є невід’ємним елементом місії. Вона, на сам перед, відповідає на найнеобхідніші потреби іншого, тобто, нагодувати голодного чи дати притулок, тому, хто його не має. На завершення Папа запевнив усіх мексиканців у своїх молитвах: «Особливо я молитимуся за потребуючих, особливо за тих, хто терпить від старих чи нових форм ворожості, образ і усіляких форм насильства.»

 

ЗМІ звернули увагу на те, що 85-річний Понтифік виглядав значно змученим під час церемонії привітання в аеропорту мексиканського міста Леон. Проте, речник Ватикану о. Федеріко Ломбарді запевнив, що Папа почувається чудово, а втомленим він був після важкого 14-тигодинного перельоту.

 

Субота. Майже всю суботу Святіший Отець присвятив відпочинку після довгої та виснажливої подорожі. Ввечері, о 17-й годині місцевого часу, (опівночі – київського), Папа вирушив до міста Ґванахуато, яке є адміністративним центром однойменного штату, розташованого в географічному центрі Мексики. Бенедикт XVI прибув до Палацу «Casa del Conde Rul», що є адміністративною будівлею штату Ґванахуату. Оскільки цього разу Римський Архиєрей не відвідуватиме столицю країни, то саме тут його з візитом ввічливості прийняв Федеральний Президент Феліпе де-Хесус Калдерон Інохоса. Святіший Отець мав приватну розмову з Президентом, далі Папі представлено родичів Глави держави, а після обміну подарунками та спільних фото, представлено відповідні делегації.

 

Після завершення протокольних зустрічей, Бенедикт XVI, у супроводі Архиєпископа Леону Преосвященного Хосе Ґвадалупе Мартіном Рабаґо, вийшов на балкон перед Площею Миру, щоб привітати і поблагословити зібраних там дітей і всіх вірних. «Дорогі діти, я щасливий, що можу зустрітися з вами та побачити ваші радісні обличчя, якими наповнена ця площа. Ви займаєте дуже особливе місце у серці Папи», - звернувся Святіший Отець до наймолодших. «Бог хоче, – сказав Бенедикт XVI, – щоб ми завжди були щасливі. Він знає нас і любить. Якщо дозволимо, щоб Христова любов перемінила наші серця, тоді зможемо змінити світ. Ось таємниця справжнього щастя». Далі Папа зазначив, що Ісус хоче бути Другом для кожного і пригадав, що справжній приятель Христа «не відповідає злом за зло, але завжди є інструментом добра, вістуном прощення, носієм радості, служителем єдності». На кінець Понтифік попросив наймолодших мексиканців молитися за нього та запевнив, що молиться за них і за їхню батьківщину. З Ґванахуато Святіший Отець повернувся до Колегії Пресвятої Богородиці де-Мірафлорес у Леоні.

 

З ініціативи Президента Мексики у суботу ввечері Папа зустрівся з родинами жертв організованої злочинності. На зустрічі, якої не було в програмі Святішого Отця, були присутні семеро осіб, серед яких дружина викраденого поліцейського, матір чотирьох синів, які загинули при нез’ясованих обставинах через місцевих гангстерів, сестра застріленої випадково студентки і вдова вбитого солдата.

 

24 березня в Люрді розпочалась конференція «Радість і надія», організована Конференцією єпископів Франції, щоб гідно відсвяткувати 50-річчя з дня відкриття II Ватиканського Собору. Мета форуму полягає в тому, щоб «пояснити католикам, яким чином II Ватиканський Собор поновив їх спосіб буття християнами», а також «показати, як Собор дозволив Церкві підготуватися до змін, які відбулися в світі». Папа звернувся до учасників форуму через відео послання, закликаючи їх з ентузіазмом свідчити про красу віри. Понтифік також зазначив, що II Ватиканський Собор «залишається символом Бога для нашого часу» і «представляє велику силу для майбутньої Церкви».

 

В суботу Папа призначив Архиєписокпа Санто Рокко Ґанґемі Апостольським нунцієм в Папуа-новій Гвінеї.

 

Неділя. Зранку 25 березня, Святіший Отець відправив Святу Літургію в парку Бісентаріо. Разом з Папою Месу відслужили численні кардинали, єпископи, представники 22 єпископських конференцій Латинської Америки і близько трьох тисяч священиків. Свою проповідь Понтифік розпочав з роздумів над рядком з 50-го псалма: «Серце чисте створи в мені, Боже». Папа наголосив, що Бог не бажає смерті грішника, але щоб він жив, а правдиве життя, у повноті, можемо мати лише в Ісусі Христі. Далі Бенедикт ХVІ звернувся до євангельського читання, у якому Христос передвіщає свої страждання і смерть. Святіший Отець сказав, що саме на Хресті розпочалася слава Ісуса, в силу жертви відкуплення за всіх людей, подібно до пшеничного зерна, яке падає в землю і, помираючи, приносить щедрий плід. На завершення Папа висловив надію, що Рік віри стане для всієї Церкви закликом повного навернення до Господа, єдиного Спасителя світу.

 

Перед проказуванням молитви «Ангел Господній» Папа Бенедикт ХVІ ввірив опіці Діви Марії Гваделупської Мексику, всю Латинську Америку та країни Карибського басейну разом з усіма християнами першої і нової євангелізації.

 

Головною темою мексиканських недільних видань був приїзд Святішого Отця. Усі відомі видання дуже позитивно відгукувалися про Папу, коментували його вислови. Видання «А.М.» під знімком Понтифіка розмістило напис: «Святіший Отець - наш друг. Дякуємо за те, що ти приніс спокій і радість в наші серця».

 

Папа Бенедикт ХVІ прибув до мексиканського міста Сілао гвинтокрилом, а з летовища до 22 метрової скульптури Ісуса на папомобілі. В часі проїзду Папи вулицями міста, відомі виробники мексиканського національного символу – сомбреро, представники фірми  Salazar i Yepez, подарували Святішому Отцю сомбреро.