//

Папа висловив жаль з приводу смерті патріарха Шенуди IІI

Бенедикт XVI глибоко засмучений смертю Патріарха коптів Шенуди III Олександрійського, який 17 березня помер після довгої хвороби у віці 88 років. У своєму листі із співчуттями Папа з вдячністю згадує великий труд Шенуди III на ниві єдності християн. Зокрема, він особливо згадує пам'ятний візит Патріарха в Рим в 1973 році, коли він з Павлом VI підписав спільну Декларацію про Утіловлення Сина Божого, а також зустріч в Каїрі з Іваном Павлом II, з нагоди його паломництва на гору Синай у Великий Ювілей 2000 року. Бенедикт XVI запевняє у своїх молитвах і духовній  близькості всієї Католицької Церкви до вірних християн-коптів, висловлюючи почуття братньої скорботи. О. Федеріко Ломбарді, директор прес-служби Ватикану заявив, що "католицька Церква сумує і молиться разом з християнами-коптами». "Для всіх нас залишиться незабутньою - підкреслив о. Ломбарді - зустріч Патріарха Шенуди III з Іваном Павлом II в Каїрі. Ця зустріч стала вищим виразом діалогу в спільній вірі у Христа. Нехай візьме Господь цього великого пастиря і нехай винагородить його гідно за багаторічне служіння ".

 

Про особистість Шенуди III біля мікрофонів Радіо Ватикану розповів монс. Бутрос Фахім, допоміжний єпископ Олександрійського Патріархату коптів:

 

"Звістка про його смерть поширилася миттєво, як вогонь по соломі, тому що народ Єгипту його дуже любив, і християни і мусульмани. Він очолював Церкву протягом довгих років, майже 40 років він був Патріархом. Він залишив після себе великий слід. Коли він тільки прийняв престол, Церква була набагато слабшою і непомітнішою ... Сьогодні православна Церква дуже розвинена на пастирському рівні. Патріарх Шенуда створив безліч парафій і єпархій за кордоном, майже у всіх країнах світу. Він надав потужний імпульс церковному життю в усьому Єгипті, і не тільки православним коптам. Він залишив великий знак у Церкві цього періоду, і тепер, з його відходом, ми всі відчуваємо величезну порожнечу ".

 

Джерело: radiovaticana.org