//

О. Ломбарді: сприяти відновленню Сомалі

О. Федеріко Ломбарді, глава прес-служби Святого Престолу і директор Ватиканського радіо, звернув увагу на необхідність сприяння відновленню миру в Сомалі. Священик нагадав, що 23 лютого в Лондоні закінчилася міжнародна конференція стосовно проблем у цій країни і підкреслив, що існує надія на те, щоб цей форум став відправною точкою для відновлення діяльності урядових інститутів, які були зруйновані в результаті нестабільності і внутрішньої війни, і не функціонували протягом останніх 20 років.

 

"Бідна країна, практично кинута міжнародною спільнотою в хаос і насильство, а в її водах  згодом розвинулося морське піратство. Війна, голод, бідність: давні вади людства продовжують бушувати над народом, який втрачає навіть згадку про надію. Підрахувати число жертв дуже складно. Їх багато і вони незчисленні. Серед них, безумовно, багато дітей. Свідчення біженців про насильство з боку угруповання Шабаб викликають жах ", - зазначив о. Ломбарді.

 

Італійський єзуїт розповів, що католики становлять тут меншість, а в багатьох регіонах країни їх зовсім немає. Він нагадав, що навіть серед католиків були мученики, які із солідарності розділили страждання цього народу. "Згадаймо про деяких з них: єпископ Коломбо, останній єпископ, який проживав в Могадішо, був убитий в 1989 р. в катедральному соборі, Граціелла Фумагаллі, мирянка, волонтер і лікар, убита в своїй лікарні в 1995 р.; Анналі Тонеллі, також мирянин волонтер, був убитий в своїй лікарні в 2006 р.; с. Леонелла Сгарбацці, монахиня вбита на виході з лікарні в 2006 г ", - нагадав священик.

 

"Нехай вся Церква зрозуміє і прийме те, що можна завжди щось втрачати, але головне - щоб перемагала любов, істина, доброта, мир, прощення і співчуття", - процитував єзуїт слова вбитої черниці. "На фундаменті такого духовної спадщини ми хочемо приєднатися до діяльності, спрямованої на досягнення громадянської злагоди, миру і відновлення Сомалі", - підкреслив о. Ломбарді.

 

За матеріалами radiovaticana.org